fbpx
De 10 bedste råd til langsigtet investering

De 10 bedste råd til langsigtet investering

Investér en del af din opsparing og formue i frie midler i værdipapirer. Men hvordan gør du? Her får du de 10 bedste råd til langsigtet investering.

Investering af frie midler

En del af din opsparing og formue i frie midler bør investeres i værdipapirer. Det giver dig et positivt forventet afkast på lang sigt og et fleksibelt råderum i din privatøkonomi.

Du bør sørge for en overordnet fordeling af din formue i 3 eller 4 forskellige skattemiljøer. Det vil sige fast ejendom, pension, frie midler og eventuelt selskab, hvis du er selvstændig.

Hvad angår dine frie midler, bør du reservere en del som likviditetsbuffer i din daglige økonomi og investere resten i overensstemmelse med dine ønsker til risiko og investeringshorisont.

10 bedste investeringsråd

Her er de 10 bedste råd til langsigtet investering fra Finanshuset i Fredensborg:

1. Bestem din investeringshorisont

Din investeringshorisont er den periode pengene skal være investeret og bestemmes af, hvornår du skal bruge pengene. Din horisont for langsigtet investering og formueplacering bør ikke være kortere end 3 år og helst længere end 7-10 år.

2. Vælg din risiko

Valg af risiko er dels et spørgsmål om temperament og dels et spørgsmål om investeringshorisont. Vælg mellem lav, middel og høj risiko. Jo længere investeringshorisont, desto større risiko bør du kunne tåle at tage. Tag dog ikke højere risiko, end du er tryg ved det. De daglige udsving i værdien af din portefølje må ikke forstyrre din nattesøvn.

3. Vælg flere aktivtyper

Sammensæt en portefølje af forskellige aktivtyper, det vil sige primært aktier og obligationer. Justér og rebalancér løbende forholdet mellem aktivtyper og i forhold til din restinvesteringshorisont.

4. Tænk i skat når du investerer

Investér rigtigt i forhold til skat. Du kan eksempelvis med fordel investere op til 102.300 kr. via en aktiesparekonto, der er lagerbeskattet med 17 % årligt. Investér som hovedregel i aktier og realisationsbeskattede investeringsfonde.

5.  Køb og hold

Læg dig 100 % fast på en køb-og-beholdstrategi. Det bedste langsigtede afkast får du ved at være udholdende og først sælge, når pengene skal bruges til et bestemt formål – alt andet er spekulation.

6. Invester i kvalitetsselskaber

Investerer du i enkeltaktier, så køb velrenommerede kvalitetsselskaber med stor egenkapital, solid og stabil indtjening, god ledelse, gode produkter og gerne selskaber, der er markedsledende indenfor deres forretningsområde. Aktien vil svinge i kurs, men selskabet vil med høj sandsynlighed ikke gå konkurs.

7. Minimér dine omkostninger.

Du minimerer dine administrationsomkostninger dels ved at investere i indeksfonde, ETF’ere og enkeltaktier via eget depot i banken. Alternativt kan du vælge en billig børsmægler som for eksempel Nordnet eller Saxo Bank.

Spar penge ved at investere i eget depot

8. Vælg forskellige slags værdipapirer

Spred din investering i både aktier og obligationer mellem værdipapirer af forskellig type og egenskaber og med forskellige afkast- og risikoegenskaber.

9. Se frie midler i forhold til resten af formuen

Glem ikke, at din frie formue spiller sammen med den øvrige formue, du har i pension, fast ejendom og eventuelt selskab. Det vil sige, at du skal have overblik over risikoen og det forventede afkast af din formue i alle 3-4 skattemiljøer.

Brug overblikket til at optimere formuedelene indbyrdes, så du på langt sigt får en robust og stabilt stigende formue. Det mindsker risikoen for at blive ødelæggende ramt af en pludselig nedtur på aktie- og/eller ejendomsmarkedet eller pludselig stigning eller fald i renten.

10. Søg rådgivning.

At sammensætte en langsigtet portefølje af værdipapirer kan du ikke klare med venstre hånd. Det kræver omhyggelig planlægning, klar strategi og en kompetent uafhængig rådgiver at sparre med, når finansmarkederne bølger op og ned.

Få mere ud af dine investeringer med uafhængig investeringsrådgivning

Relaterede Nyheder