Uge 11 - 2013 

Skal din kapitalpension omlægges til aldersopsparing?

Mange overvejer, om det er en fordel, at deres kapitalpension omlægges til aldersopsparing. Vi opsummerer nogle vigtige pointer og linker til det, vi har skrevet tidligere. Vi giver dig desuden en ny beregning, mange har spurgt til.

Kapitalpensionsordningen blev afskaffet ved årsskiftet 2012-13 og en ny ordning, aldersopsparing blev introduceret. Den nye ordning kom dårligt fra start, da mange var glade for deres kapitalpension og skeptiske over for at indbetalinger til den nye ordning ikke giver skattefradrag.

Læs om undersøgelsen om holdningen til kapitalpensionen og aldersopsparing og hvorfor skepsis er uberettiget.

Mange tror at afkastet på aldersopsparing bliver mindre end på kapitalpensionen fordi depotet er 37,3 % mindre. Det er dog en misforståelse.

Læs om misforståelsen og to gode råd, der kan få stor betydning for din pensionsopsparing.

FinansNyt holder dig opdateret

Har du en kapitalpension modtager du til april en meddelelse, hvor du får at vide, hvad du skal foretage dig i forbindelse med udfasningen af ordningen.

Ifølge regeringens vækstplan forlænges muligheden for omlægning af kapitalpensioner til også at gælde i hele 2014. (Planen er dog i skrivende stund endnu ikke vedtaget.)

Vi modtager løbende spørgsmål, om mange små særskilte problemer, der vedrører den nye aldersopsparing og omlægningen af kapitalpensionen.

Finanshuset i Fredensborg følger udviklingen, og skriver om det her i FinansNyt, når der kommer nye oplysninger i sagen.

Pensionsselskabernes rolle

Flere pensionsselskaber meldte desuden ud, at de ikke ville markedsføre ordningen. Nogle selskaber råder deres kunder til at indbetale til ratepensioner eller livrente i stedet for andre, ændrer endda indbetalingen automatisk, hvis man ikke melder fra.

Læs Kim Valentins synspunkt om pensionsselskaberne og aldersopsparingen.

Skal din kapitalpension omlægges til aldersopsparing?

Det er normalt ikke en god idé at erstatte indbetaling til kapitalpensioner med ratepensioner eller livrenter, og du skal sørge for at melde fra, hvis dit pensionsselskab forsøger at ændre dine indbetalinger.

Det er bedre at din kapitalpension omlægges til aldersopsparing. For langt de fleste er aldersopsparingen en god afløser for kapitalpensionen. Det skyldes navnlig den overgangsordning, der gælder i hele 2013 (og altså muligvis også i 2014), hvor du betaler 37,3 % i stedet for de normale 40 % i afgift. Du sparer på den måde 2,7 % af det opsparede beløb.

Læs om tre undtagelser, hvor du ikke skal lægge om til aldersopsparing

 Se vores guiden: Skal du omlægge din kapitalpension til en aldersopsparing?

Får du nok ud af dine pensionspenge?

  • Sparer du rigtigt op?
  • Æder omkostninger din pension?

Seneste UDGAVER AF FINANSNYT: