Uge 34 - 2016 

Derfor betaler du for meget for dit realkreditlån

Realkreditlån er for dyre. Gør du ikke noget, betaler du for meget for dit realkreditlån. Bedre regler bør sikre reel konkurrence for realkredit.

Hvad vil du gøre hvis Brugsen sætter prisen op med 20% på alle varer? Hvad gør du hvis Shell bevidst sætter sine priser 10 % højere end konkurrenternes? Du finder nok et andet sted at købe mælk, brød og benzin – ikke?

Men da Nykredit i foråret satte priserne op på realkreditlån, så reagerede danskerne ikke – i hvert fald ikke indtil videre. Faktisk viser tal, at Nykredit har øget deres markedsandel! De danske forbrugere er ikke flygtet fra Nykredit trods dårlig medieomtale og en ledelse, der bevidst satser på at hæve prisen på mange produkter. Nykredits produkter er blevet væsentligt dyrere end de billigste i markedet.

Skal du skifte fra Totalkredit?

Manglende konkurrence på realkredit

Meget tyder på, at realkreditmarkedet er for ugennemskueligt for almindelige danske familier. Det er for svært at finde ud af, hvor man skal gå hen for at finde et billigere lån. Det skyldes dels, at de finansielle produkter kan virke komplicerede. Men det har også at gøre med manglende tillid til, at billige produkter bliver ved med at være billige. Der er ingen garanti for at selskaberne ikke bare hæver priserne igen om et halvt år.

Det virker som om, kunder har opgivet overfor realkreditselskaberne. Det holder ikke i længden, det er vigtigt, at du som kunde reagerer på urimelige priser. De fleste kunder, der får hævet prisen på deres realkreditlån, kan finde billigere alternativer andre steder. Det gælder især kunder i Nykredit og Realkredit Danmark, som har varslet højere priser.

Bidragssatserne stiger – kan du gøre noget?

Forbrugernes magt

BRF forsøger at kapre nye kunder på markedet, men det kræver, at du tager springet. Det eneste der kan få finansielle selskaber til at ændre kurs, er når kunderne går deres vej.

Det blev meget tydeligt, da Danske Bank forsøgte sig med en ny gebyrstruktur for nogle år siden. Det gik rigtig galt, og de måtte sande, at kunder faktisk har magt, når tilstrækkeligt mange reagerer og går til andre udbydere.

Kan du omlægge realkreditlån og få en lavere bidragssats?

For få udbydere?

Der er for få udbydere på realkreditmarkedet, for at der opstår den nødvendige konkurrence mellem selskaberne til fordel for forbrugerne. Det er for svært at skifte realkreditselskab med en belåning på over 80 %, og det forhindrer reel konkurrence på rammerne for lånene. Der er eksempelvis ikke et eneste selskab, der tilbyder lån, hvor bidragssatsen ikke kan sættes op, efter lånet er givet.

Hvad koster det at skifte realkreditselskab?

Nye regler skal sikre konkurrencen

Konkurrencestyrelsen bør fortælle ministeren, at reglerne på realkreditområdet er utilstrækkelige for at sikre konkurrence på markedet. I øjeblikket er det selskaberne selv og ikke markedet, der sætter prisen.

Er prisen på dit realkreditlån sat op, bør du gøre noget ved det. Undersøg dine muligheder for at skifte selskab. Kan du få et billiger lån et andet sted, så tøv ikke, flyt dine lån til det selskab, der er billigst.

Sådan vælger du det billigste realkreditlån

aug 22nd, 2016 | Tags:, ,