fbpx
Hav bankaktier i porteføljen

Hav bankaktier i porteføljen

Bankerne er kommet godt ud af Coronakrisen. Kurserne er pæne trods risikoen for tab, når hjælpepakkerne udløber. Hav bankaktier i porteføljen, men spred din risiko.

Banker klarer sig uventet godt

Bankerne er kommet godt igennem Coronakrisen. Der var ellers en overgang udsigt til store tab (fra eksempelvis minkbranchen), men det er endt med særdeles fornuftige bundlinjer. Årsagen er, at statens hjælpepakker, de optøede feriepenge, udskudt forbrug med mere har boostet danskernes opsparing og indlånskonti.

Hertil kommer at både boligmarked og sommerhusmarked galoperer derudaf med rekordpriser for boliger i de store byer og de fleste sommerhusområder. I dette lys er bankernes resultater lettere at forstå.

Det er gebyrer og provisioner, der driver forretningen, og investeringsprodukterne er stadig gåsen, der lægger guldæg. Det er et vink med en vognstang om, at du skal passe på, at du ikke betaler for meget for at investere dine midler i puljeordninger eller private banking.  

Rentemarginalen er presset i bund af de lave renter. På trods af negative renter er indtjeningen fra rentemarginalen ikke samme gode forretning, som det var i de gode gamle dage med et renteniveau på 4-5 % og indlånsrenter ned mod 0 %.

Pæne kurser trods trusler om tab

Spørgsmålet er dog, om den forestående udfasning af hjælpepakkerne hen over sommeren, vil medføre en bølge af tab for bankerne. Nogle brancher er hårdere ramt end andre, og nogle finder givetvis ikke tilbage til normalen inden Corona. Men generelt set er dansk erhvervsliv bedre stillet, end det var forventet for et år siden.

Dermed vil bankerne nok få tab, men de kan fortsætte indtjeningen et godt stykke frem i tiden, hvilket er grundlaget for de generelt pæne aktiekurser i sektoren. Bankaktier er steget pænt over de seneste 12 måneder, og der er grundlag for yderligere stigninger. Vi står overfor en periode, hvor husholdningerne vil bruge af deres opsparede overskud, – den slags plejer at være godt for bankerne.

Få flere artikler som denne

Kan du lide denne artikel? Få vores gratis nyhedsbrev, FinansNYT. Hold dig orienteret om privatøkonomi, og få gode råd til at indrettet dig bedst muligt.

Vær ikke bange for tab på aktier

Banker under ombygning

Danske Bank aktiekurs maj 2017-april 2021. Kilde: Google.

Sydbank aktiekurs maj 2017-april 2021. Kilde: Google.

De seneste 4-5 år har de fleste bankaktier være en tvivlsom forretning, og nogle har endda givet tab, mens perioden har været god for akter generelt. Det er udtryk for, at branchen befinder sig i en omstillingsperiode med omlægning af driften, nye forretningsmodeller og ud udskiftning i ledelsen.

Danske Bank er solid trods problemer

I Danmark betyder Danske Bank naturligvis meget. Hvidvask-skandalen hænger stadig om banken som lugten fra en nygødet mark, og problemerne med FlexInvest-produkterne fylder stadig i erindringen hos mange kunder.

Det er dårligt nyt, at Danmarks største bank har svært ved at komme videre, og det kan tage mange år inden det sker, det viser andre eksempler. Da Volkswagen blevet taget i at snyde med tallene tog det mange år, inden forbrugerne tilgav dem.

En nærmere granskning af Danske Bank-aktien viser, at forretningsgrundlaget stadig er til stede. Banken har mistet mange kunder, men den har ikke mistet kritisk masse, og den har gode produkter, der hører til på øverste hylde, både når det gælder investering og lån. Forudsætningerne for indtjening er der.

Spred dine investeringer i bankaktier

Bankaktier bør være en del af din portefølje. Det er en risikofyldt branche, men der er også basis for gode afkast på lidt længere sigt. Har du investeret i et generelt indeks (eksempelvis MSCI, Dow Jones eller OMX C25) via en investeringsforening eller en ETF, indgår bankaktier i disse. Men har du enkeltaktier, skal du passe på ikke at være for ensidig i din investeringsprofil.

De 10 bedste råd til langsigtet investering

Relaterede Nyheder