Kom med på det næste opsving

Følg inflationen, når du planlægger din privatøkonomi, så forbedrer du dine chancer for at komme med på det næste opsving. Noget tyder på, at Danmark står på kanten af et opsving. Skal du med?

Det er altid interessant at se på inflationen, for den kan vise lidt om, hvordan det går med den økonomiske vækst. Er inflationen meget lav, er stemningen nok ret dårlig i samfundsøkonomien.

Prisstigninger er normalt tegn på, at der er god efterspørgsel efter varer og gang i økonomien. Det er dog ikke altid sådan, prisstigninger kan også skyldes stigende priser på råvarer, og det er i reglen ikke godt for Danmark.

Lave prisstigninger

Den meget lave inflation, vi ser for tiden indikerer, at økonomien står mere eller mindre stille. Det viser forbrugerprisindekset fra Danmarks Statistik da også. Tal fra 10. september og 21. september viser prisstigninger på 0,1% i EU. Danmark ligger lidt højere på 0,3%, men det er stadig meget lavt.

Danmark er fortsat et af de 3 dyreste europæiske lande at bo i sammen med Norge og Schweiz, – herefter kommer Sverige og Finland. Og det bliver jo ikke bedre af, at priserne i Danmark vokser hurtigere end gennemsnittet i EU.

Der er dog forskel på, hvordan priserne har udviklet sig på forskellige områder. Priserne er steget mest på bankgebyrer, elektricitet, benzin og charterrejser, men bøger, tøj og hotelpriser er også steget.

Bedre udsigter for økonomien

Korrigeret for prisudviklingen på transport, benzin og olie (som er faldet), ligger forbrugerprisindekset på 1,3%. Det er det højeste niveau siden 2012, hvor indekset toppede på 2,0 %. Selvom der er langt til normale inflationsrater, så viser tallet, at der muligvis er forandringer på vej.

Forbrugertillidsindikatoren viser danskernes forventninger til økonomien i det kommende år. Også her peger strømpilen opad, og sammen med den positive udvikling i priserne, kan dette være et tegn på, at der er bedre tider forude.

Den danske økonomi er dog så lille, at virkelig vækst ikke kommer uden resten af Europa er med. Derfor er det alt for tidligt at sige, om det kommer til at rykke ved de fundamentale væksttal i samfundsøkonomien. Men udsigten er trods alt bedre end for et år siden, så optimismen spirer.

Sådan sikrer du dig mod næste krise

Sådan kommer du med på det næste opsving

Men hvad betyder alt dette for din privatøkonomi? Jo, du skal tilpasse dine investeringer i pension, din bolig, og andet efter konjunkturerne. Erfaringen viser, at kan du ramme tidspunktet for begyndelsen af et opsving, når du investerer, så får du det største afkast i længden.

Derfor skal unge familier, som søger bolig være meget opmærksomme på udviklingen i samfundsøkonomien. Du skal også være opmærksom på de generelle konjunkturer, når du vælger risikoprofil på dine investeringer i pensionsopsparingen.

Tag højde for konjunkturen, når du planlægger din privatøkonomi og kom med på det næste opsving.

Gå ikke glip af gevinsten ved opsvinget

Relaterede Nyheder