fyret - kan jeg beholde lejlighedenJeg er blevet fyret kan jeg beholde lejligheden?

Eva (53) er privatansat akademiker pt. uden arbejde. Hun bor i en ejerlejlighed der er ca. 1,1 mio. kr. værd med et realkreditlån på ca. 700.000 kr.

Eva er blevet sagt op med 3 måneders varsel. Hun henvender sig til Finanshuset for at få rådgivning om, hvad hun kan gøre, hvis hun ikke umiddelbart får et nyt arbejde. Eva afdrager på det lån, hun har i sin bolig, og hun har opsparing i aktier på ca. 150.000 kr.

 • Har jeg råd til at blive boende i min lejlighed, hvis jeg bliver ledig?

Rådgivning

På mødet gennemgår rådgiveren Evas økonomi, og de lægger i fællesskab en langsigtet plan for hendes økonomi, der tager højde for, at hun muligvis forbliver ledig i op til to år.

 • Rådgiveren anbefaler, at Eva sænker dine boligudgifter ved at omlægge realkreditlånet til et rentetilpasningslån med fast rente i 5 år og vælge indledende afdragsfrihed. Med denne omlægning kan Eva – selv med en periode på 2 år på dagpenge, kunne blive i din lejlighed uden at sælge sine aktier. Først efter 2 års ledighed vil det blive aktuelt at sælge ud af aktierne.
 • I de næste 3 måneder, hvor Eva stadig har arbejdsindkomst, kan hun lægge penge til side. Rådgiveren anbefaler, at Eva anbringer pengene på et aftaleindlån i portioner a 25.000 kr. i den bank, der giver hende den højeste rente. Det er i øjeblikket (september 2013) FIH Erhvervsbank.
 • Hvis Eva stadig ejer boligen og har arbejdsindkomst, når rentetilpasningsperioden udløber om 5 år, kan hun indbetale de penge, hun har lagt til side, på et ekstraordinært afdrag og begynde at afdrage på lånet.
 • Ved at følge denne anbefaling sparer Eva en del omkostninger, fordi hun med det samme tilpasser lånet, så hun tager hensyn til både sit nuværende og fremtidige likviditetsbehov.
 • På mødet gjorde rådgiveren desuden opmærksom på, at Evas pensionsordning vil overgå til fripolice og hendes forsikringsdækninger vil ophøre, hvis hun ikke har fået ny arbejdsindkomst senest 3 måneder efter fratrædelse fra jobbet. Hun kan dog undgå dette ved at indbetale dét nødvendige minimum for at opretholde forsikringsdækninger ved mistet erhvervsevne i den periode, hvor hun er på dagpenge.
 • Rådgiveren anbefalede Eva at standse dødsfaldsdækningen, da hun er single.

 

Værdi af rådgivningen

 • Eva fik afklaret, hvordan hendes økonomi kan hænge sammen på lang sigt, og at hun kan blive boende i lejligheden selv med en længere ledighedsperiode.
 • Eva har fået en handlingsplan med konkrete anbefalinger, der tilpasser hendes økonomi til den nye situation.
 • Eva fik vejledning om, hvordan hun kan bevare og tilpasse sine forsikringsdækninger til hendes muligheder og behov nu og i fremtiden.
 • Ved at følge anbefalingerne får Eva en forbedring i sin økonomi på ca. 2.000 kr. pr md. over 29 år.