Vælg det bedste realkreditlån

Flere produkter på realkreditmarkedet gør det sværere at sammenligne forskellige lån. Sådan vælger du det bedste tilbud på realkreditlån.

De seneste år er konkurrencen på realkreditmarkedet øget en smule. Det begyndte med at BRF/Jyske Bank meldte ud, at de ikke ville hæve bidragssatserne, da de andre gjorde det – i hvert fald ikke lige med det samme.

Siden har der været nogle initiativer til at starte nye selskaber/foreninger ud fra den oprindelige realkreditforeningstanke. Det ser ud til at have fået branchen til at vågne lidt op. Udviklingen har vist, at der er grænser for hvad kunderne vil finde sig i.

Det har ført til en krig på realkreditprodukter. En væsentlig del af strategien synes at være: Tilbyd produkter, der passer præcis til bestemte kunder.

Overvejer du at omlægge lån i øjeblikket, og det kan sagtens være aktuelt, er det vigtigt at vælge rigtigt for at få det bedste resultat. Det første du skal gøre er at vælge renteype, afdragsprofil og løbetid. Se min guide til at vælge det rigtige realkreditlån her:

3 trin til det rigtige realkreditlån (46/17)

Sådan sammenligner du realkredittilbud

Når du har valgt det realkreditlån, der passer til dig, skal du hjemtage lånetilbud fra mindst 3 realkreditselskaber. Begynd med det selskab du bruger i dag, og brug det tilbud til at vurdere de øvrige tilbud du får.

1. Omkostninger

Omkostningerne ved omlægningen kan variere fra selskab til selskab. Vær desuden opmærksom på, at du ofte kan forhandle disse omkostninger ned både i realkreditselskab og bank, hvis du får tilbud flere steder fra.

Omkostningerne til omlægning udgør en mindre del af de samlede omkostninger, men kan du nedbringe dem, sænker det dine årlige omkostninger i procent (ÅOP). ÅOP er den effektive rente på lånet, og det er din vigtigste sammenligningsfaktor.

ÅOP gør det muligt at sammenligne omkostningerne i alle dine lånetilbud med et enkelt tal. Lånet med lavest ÅOP er med stor sandsynlighed det billigste på lang sigt.

Når du ikke kan være helt sikker, skyldes det, at realkreditselskabet kan hæve bidragssatsen, hvis det har en god grund. Det kan også være, at du indfrier lånet før tid, sælger huset eller noget helt tredje, og så bliver din ÅOP helt anderledes.

2. Ejendomsvurdering

Hvert realkreditselskab laver sin egen vurdering af din ejendom, og da de kan være ret forskellige betyder det, at du kan låne mere i nogle selskaber end i andre. Kan du betale anden gæld fx bankgæld ud i forbindelse med omlægningen, skal du tælle det med, når du sammenligner tilbud.

3. Sammenligning af forskellige lån

Da produkterne i realkreditselskaberne kan være meget forskellige, kan du blive nødt til at sammenligne lån med forskellig risiko, og så er ÅOP ikke et optimalt grundlag.

I så tilfælde bør du vælge den rigtige risiko, inden du ser på ÅOP. Kan du sænke risikoen markant med en lille forøgelse af ÅOP, er et som regel at foretrække.

Det rigtige realkreditlån for dig (13/16)

Find det rigtige realkreditlån

Når du omlægger eller optager realkreditlån, må du ikke springe over hvor gærdet er lavest, og tage det første og det bedste tilbud. Tag dig tid til at finde det rigtige lån for dig, det giver dig det bedste lån og de laveste omkostninger.

Minimer usikkerheden og spar bøvlet få rådgivning om realkreditlån og boligøkonomi

Relaterede Nyheder