Uge 19 - 2012 

Tolagsbelåning er en omkostningsfælde

Nykredits nye produkt betyder, at mange familier kommer til at betale tusindvis af kroner i ekstra renteudgifter, fordi de tvinges til at afdrage billige realkreditlån frem for dyrere banklån. Er det rimeligt?

Fra dem 1. juli 2012 indfører Nykredit tolagsbelåning. Herefter skal der afdrages på al gæld ud over 60 %-belåning af din ejendom. Det medfører, at der vil være færre penge til at afdrage evt. gæld til banken.

Derfor er tolagsbelåning dyrere

Forestil dig, at du har købt din ejendom for kr. 1,0 mio. og skylder realkreditselskabet 800.000 kr. og banken 200.000 kr. (til 8 % i rente). Med tolagsbelåningen betyder det alt andet lige, at du skal betale ca. 40.000 kr. mere i renter over de næste 10 år. Det er altså det beløb, du mister ved, at dit banklån ikke kan betales ud først, fordi du er tvunget til at afdrage på dit realkreditlån.

Det virker helt molboagtigt, at der ikke tages hensyn til, om man har anden gæld, der hellere skal afdrages først. Jeg mener, at det er fint at reducere gælden, men lad nu folk få den dyre gæld væk først. Det giver ikke mening at tvinge boligejere til at afdrage en gæld med en rente på 1,5 % før en gæld med eksempelvis et 8 % boliglån i banken.

Læs artiklen Reakreditlån bliver dyrere i FinansNyt.

Formålet med tolagsbelåning

Formålet med tolagsbelåning er måske, at der skal tjenes flere penge i banken, men en stor koncern som Nykredit burde ikke tænke sådan i forhold til deres kunders privatøkonomi.

Nykredit er jo også en bank, der ønsker at vokse. Jeg vil påstå, at denne udlånspolitik ikke er den bedste for Nykredit, og det kan vise sig at blive et stort selvmål. Hvad siger du?

Uheldig virkning af tolagsbelåning

Problemet er imidlertid, at rigtig mange familier ikke kan gøre noget ved det. Man kan typisk ikke skifte selskab, hvis man er i en situation, hvor lånene i realkreditselskabet er over 80 % (i helårsboliger). Det er her, det bliver betænkeligt at tvinge folk til at afdrage lån. Nogle vil nok endog komme i problemer, hvis ikke bankgælden kan nedbringes først. Det bliver interessant at se, hvordan Nykredit vil reagere i disse tilfælde.

Der er umiddelbart heller ikke andre selskaber i branchen, som er fulgt efter med en tolagsbelåning. Det forventes dog, at de fleste efterhånden sætter priserne op på de afdragsfri lån.

Få højrentegæld væk først

Mit budskab til dig er altså – at det er ok at afdrage din gæld, men få højrentegælden væk først! Det er nemlig meget fordelagtigt at afdrage sin gæld mens renten er lav, fordi du kommer meget langt med dine penge i denne situation. Derudover lægger du grunden til en god økonomi, når der igen kommer gang i samfundet – for så stiger renten jo igen!