fbpx
Mens du venter på krisen

Mens du venter på krisen

Inflationen er høj og stabil i EU. Høj rente giver forventning om et dyk i boligmarkedet. Falder forbruget kan det starte en ond cirkel. Hold vejret og bliv i markedet, mens du venter på krisen.

Årlig inflationsrate I % i EU-landene (HICP). Kilde: Eurostat Harmonised index of consumer prices (HICP)

Stabil høj inflation i Europa

Inflationstallene for de 27 EU-lande viser en forholdsvis stor spredning mellem 5,4 og 19,1 %. Danmark sniger sig netop ind i den laveste tredjedel med en inflation på 7,4 % samme tal som gennemsnittet for Eurozonen og en halv % under tallet for EU. Lavest inflation finder vi i Frankrig og Malta med 5,4 % mens Estland og Litauen topper listen med hhv. 19,1 og 16,6 %. Holland og en række østeuropæiske lande ligger højt på listen med inflationsrater over 10 %

Inflationen i Europa ligger nu stabilt på omkring 7-8 %, og det betyder, at priserne fortsætter med at stige i hurtig takt. For hurtigt – ECB (den europæiske nationalbank) har et mål på cirka 2 % inflation. Det vil også betyde noget for Danmark og danskerne, fordi vi er stærkt afhængige af, at europæiske forbrugere køber danske varer.

De seneste tal for detailhandlen i EU viser, at forbrugerne holder mere på pengene. Sådan er det endnu ikke i Danmark. På trods af at forbrugertilliden er styrtdykket, ser vi det endnu ikke i tallene for det faktiske forbrug. Vi går en spændende tid i møde de kommende 6-12 måneden. Krisen er her, men hvor dyb bliver den?

Sådan klarer du en krise

To ting afgør krisen

I nyere tid er konjunkturerne altid slået igennem på boligmarkedet med faldende og stigende priser. Fald i priserne har ofte været forsinket i forhold til andre markeder, da sælgerne ikke sætter priserne ned, men i stedet tager boligen af markedet et stykke tid, og håber at det retter sig. Boligkøbere er ikke altid opmærksomme på fald, og køber derfor for dyrt og for sent.

Der er lige nu, en stor risiko for, at boligmarkedet overfor et stort dyk, fordi renterne er steget, og det er blevet meget dyrere at købe bolig. Sker det, forvinder en stor del af danskernes formue, og det vil sænket tempoet i dansk økonomi.

Virksomhederne afventer i øjeblikket situationen. Men falder forbruget, følger produktionen efter, og det betyder afskedigelser og dårligere jobsikkerhed for lønmodtagerne, der så vil sænke forbruget endnu mere.

Kommer der ikke styr på situationen, fortsætter renten med at stige, og det vil forstærke de nævnte dynamikker yderligere.

Hård eller blød nedtur

Lige nu er det ok

Finansmarkederne har reageret på disse forhold, og både aktier og obligationer er faldet til nye bund-niveauer. Forventningerne til fremtiden afspejler sig i priserne, så det kan gå begge veje herfra. Her bør du holde øje med renten – desuden er væksten i Europa, USA og Kina afgørende for tilliden til at det retter sig.

Lige nu er det ok – selvom du har mistet de seneste 12-18 måneders afkast i aktiemarkedet, er det stadig bedst for dig at blive i markedet. Husk at det vender på et tidspunkt, og så er det vigtigt, at du er med på opturen fra begyndelsen.

Sådan gør du når aktierne falder

Relaterede Nyheder