Uafhængig formue rådgivning hjælper dig med at optimere investeringer, sænke omkostninger og skabe økonomisk tryghed.
Sommerserie om uafhængig rådgivning
Hvordan hjælper økonomisk rådgivning egentlig helt konkret? Det undersøger vi i en sommerserie, hvor vi taler med tre rådgivere om tre centrale områder i privatøkonomien. Første stop: formue og investering. Her har vi talt med cand.polit. Kim Valentin, formuerådgiver og direktør i Finanshuset i Fredensborg og medlem af Folketinget for partiet Venstre.
Hvem har brug for formuerådgivning?
”Vi har næsten alle typer kunder,” fortæller Kim. ”Fælles for dem er, at de vil have tryghed, frihed og så selvfølgelig forbedre deres økonomi – eksempelvis sænke finansielle omkostninger, sænke afkastskatten eller indkomstskatten og skabe et bedre og stabilt langsigtet afkast.” Det gælder både dem, der nærmer sig pension, har solgt en virksomhed, arvet penge – eller dem der bare gerne vil have styr på deres opsparing i deres økonomi.
Jo ældre du bliver, jo flere penge har du typisk også, og de penge skal du jo passe på. Derfor har vi naturligvis flere ældre end yngre kunder. Men det er ikke alderen, der er afgørende for, om man skal gøre noget med sine penge. Vi har også mange unge, som kommer til os og spørger, hvordan de kan sikre sig økonomisk eller opnå økonomisk frihed uden at skulle arbejde fuld tid hele livet. Det er også en værdi, nemlig at få frigjort sin formue.
Mange opdager eksempelvis, at banken tager sig godt betalt for rådgivning, eller at afkastet af formuen er forsvundet i omkostninger. ”Så ringer de til os og spørger: Kan det ikke gøres bedre? Og det kan det som regel,” siger Kim.
5 trin til økonomisk uafhængighed – Finanshuset Fredensborg
Det handler om dine ønsker
En god formueplan starter ikke med tal – men med dine ønsker. ”To familier med samme alder og formue kan have vidt forskellige mål,” forklarer Kim. ”Derfor skal rådgivningen tage udgangspunkt i, hvad du vil opnå – både nu, på mellemlang sigt og langt ude i fremtiden.”
Det kræver, at rådgiveren lytter. ”Vi bruger tid på at forstå, hvad der er vigtigt for dig. Det er ofte en øjenåbner for kunderne.”
Risiko og renters rente
Et centralt emne i rådgivningen er risiko. Mange tager for lidt risiko som unge og for meget som ældre. ”Hvis du er 30 og sparer op til pension, som du først skal bruge som 75-årig, så skal du ikke have halvdelen i obligationer,” siger Kim. ”Du skal udnytte renters rente – jo tidligere, jo bedre.”
Omvendt skal du ikke tage høj risiko, hvis du skal bruge pengene om et år eller to. Men det er også vigtigt at være opmærksom på at chancen for et godt afkast reduceres, når du reducerer risikoen i dine investeringer. Det er en balance du kan have brug for hjælp til, og det gør vi løbende for tusinder af danske familier gennem deres liv. Finanshuset tager naturligvis et honorar, men vi er en del billigere end bankerne, og det er meget bedre, end at du ikke får det gjort.
Hvis alle pengene f.eks. skal udbetales via en aldersopsparing eller ratepension, bør du overveje timingen nøje. Hvis du går på pension ved 67 år, som er den nuværende folkepensionsalder, har du formentligt først brugt din pensionsopsparing op omkring 90 årsalderen. Derfor er der ingen grund til at undgå risiko i din portefølje for tidligt. Du bør overveje at vente med at reducere risikoen, indtil væsentligt senere i livet. Der vil altid være en vis risiko involveret.
”Det handler om at tage den rigtige risiko på det rigtige tidspunkt.”
Lav middel eller høj risiko i formuen? – Finanshuset Fredensborg
En plan, der holder i længden
Rådgivningen munder ud i en formueplan – og en investeringsplan. ”Det er ikke noget, man bliver færdig med,” siger Kim. ”Det er en proces. Vi følger op med jævne mellemrum og justerer, så risiko og omkostninger hele tiden passer til kundens situation.”
Det langsigtede perspektiv er vigtigt. ”Vi har kunder, vi har fulgt i 30 år – fra de var unge til de er gået på pension. Det giver os en unik indsigt i, hvad der virker.”
Derfor skal du vælge uafhængig rådgivning
”Vi tænker ikke kun kortsigtet i spekulative afkast, der hurtigt kan forsvinde igen. Vi tænker stabilitet, lave omkostninger og langsigtet værdi,” siger Kim. ”Det adskiller os fra mange andre investeringsrådgivere – og eksempelvis bankerne, men de er jo ikke uafhængige.”
Og så er der lige den sidste pointe: ”Du får ikke afkast i de finansielle markeder uden at tage risiko. Og du får heller ikke godt afkast ved at hoppe ind og ud af markedet. Du skal blive i markedet – og sprede din risiko.”
Vil du vide mere om, hvordan uafhængig rådgivning kan styrke din økonomi? Så læs med i næste uge, hvor vi ser på boligøkonomi – og hvordan rådgivning kan gøre en forskel, når du skal købe eller sælge fast ejendom eller omlægge lån.

Få mere ud af dine investeringer
og en risiko, der passer til dig