fbpx
Status for porteføljer og lån

Status for porteføljer og lån

Gode nøgletal har givet et godt halvår for især store aktier. Renterne er stabile, men refinansiering giver store rentehop for boligejere med F3- og F5-lån.

Fornuftige nøgletal

ANALYSE. Første halvår af 2024 lever nogenlunde op til mine forventninger ved årets begyndelse. Aktierne – især de store aktier – steg dog mere, end jeg forudså. Især to forhold understøtter aktiekurserne. Inflationen er fortsat under kontrol, både i EU og USA. Desuden er jobtallene og væksten stadig ikke kritiske i EU, og i USA er tallene positive uden at være for høje.

Rentemarkedet har været præget af, at der har været styr på inflationen. De lange renter holder niveauet mens de korte renter er steget en smule. Den Europæiske Centralbank ECB sænkede dog renten i sidste uge, og Nationalbanken fulgte umiddelbart efter, så vi må forvente, at rentefaldet forsætter i efteråret med op til 1 %-point.

USA’s aktier overgår Europas – Finanshuset Fredensborg

Trusler mod stærk dansk økonomi

Dansk økonomi har det så godt, at er svært at finde nøgletal, der for alvor giver anledning til bekymring. Det er ikke tilfældet i resten af Europa. Måske er den vigtigste anledning til bekymring for dansk økonomi, at vores nærmarked i Tyskland og mange andre dele af Europa er i nulvækst eller recession.

Hertil kommer en bevægelse mod protektionisme i de store lande i EU. Frankrig, Tyskland, Spanien, Italien og andre lande taler om behovet for strategisk autonomi, men i praksis betyder det protektionisme overfor lande uden for EU og EØS.

Protektionisme er dårligt for danske virksomheder, og det er samtidig den største trussel, hvis Trump vinder præsidentvalget i USA i november. Det kan betyde handelskrig mellem EU og USA, og at EU kan stå næsten alene med at forsvare sin østlige flanke mod russisk ekspansion. Det vil helt sikkert føre til fald i produktionen og krise.

Så galt går det ikke nødvendigvis. Sandsynligheden for et worst case-scenario, hvor alt går galt, er ikke stor, men det kan ske til efteråret. Risikoen er allerede afspejlet i aktiekurser og renteforventninger.

MSCI WORLD INDEX 17. juni 2023 – 17. juni 2024. Kilde: .WORLD: 3,428.82 +13.93 (+0.41%) (cnbc.com)

Det er svært at spå – især om renten – Finanshuset Fredensborg

Skal dit F3- eller F5-lån refinansieres?

Mange boligejere oplever i øjeblikket, at renten på deres lån stiger med omkring 4 procentpoint, fordi deres billige lån skal refinansieres fra en rente på cirka 0 % til cirka 4 %. Og nogle familier rammes ekstra hårdt, fordi de samtidig skal begynde at afdrage på lånet.

Står du overfor store ændringer i dine lån bør du overveje 3 ting:

  • Er variabel rente fortsat godt for dig, eller er fast rente bedre?
  • Er afdragsfrihed vigtigt for din økonomi?
  • Kan du omlægge til fast rente eller købe ro i din økonomi i 3 eller 5 år selvom renten stiger?

Den korte og lange obligationsrente, danske kroner, juni 2023 til juni 2024. Kilde: Obligationsrenter (finansdanmark.dk)

Lige nu er renten på F1-lån højere end renten på F3- og F5-lån. Det skyldes forventninger om, at renterne generelt vil falde de kommende 12-24 måneder. Allerede ved årsskiftet er forwardrenten under 3 %.

Holder det stik, kan du vælge F1-rente nu for at få en lavere rente næste år. Du skal dog have en god økonomi, for at du kan påtage dig den risiko.

Der er mange overvejelser, du bør gøre dig, hvis dit F3- eller F5-lån skal refinansieres, før du kan vide, om du skal fortsætte med dit nuværende lån. Du bør holde et vågent øje med dine muligheder. Luk ikke øjnene for dine muligheder.

Hvilket boliglån skal du vælge – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder