fbpx
Betal ikke for meget i skat

Betal ikke for meget i skat

Du skal betale din skat, men du skal ikke betale for meget skat. Skat er den største omkostning gennem dit liv. Her er 3 måder at undgå at betale for meget skat.

Så meget betaler du i skat

Uanset om din privatøkonomi er helt enkel eller meget kompliceret, betaler du skat i forhold til, hvor meget du tjener. Det danske indkomstskattesystem er indrettet sådan, at du betaler den højeste skat af din sidst tjente krone.

Først bliver der trukket 8 % i arbejdsmarkedsbidrag af alt, hvad du tjener ved at arbejde – dvs. ikke f.eks. pensioner. Herefter har du et frikort på 48.000 kr., som du ikke betaler yderligere skat af.

Af indkomst herudover betaler du skat til din kommune på 25 % +/- cirka 2 %-point. I øjeblikket varierer kommuneskatten mellem 23,1 % og 26,3 %. Hvilken kommune du bor i, betyder altså ret meget for, hvor meget du betaler i skat. Det kan gøre en forskel på op til 3.200 kr. for hver 100.000 kr. i indkomst.

Oven i kommuneskatten betaler du bundskat til staten, der i 2023 udgør 12,09 %. Tjener du mere end 568.900 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag (dvs. 618.370 kr. før bidrag) betaler du desuden 15 % i topskat.

Din skat beregnes automatisk i din forskudsregistrering og på din årsopgørelse, og du kan se og tjekke dine tal ved at logge ind på www.skat.dk.

Skat er den største omkostning i dit liv – Finanshuset Fredensborg

Snyder du dig selv i skat?

Hvis du vil undgå at snyde dig selv i skat, handler det i første omgang om at reducere skatten, hvis det er muligt. Derefter kan du eventuelt udnytte dine muligheder for at udskyde skat.

Det danske skattesystem giver dig fordele ved at indbetale til pensionsordninger, og når du optager lån. Begge dele giver dig mulighed for skattefradrag. Der findes et hav af andre fradrag på alt fra fagforeningskontingent over befordring til donationer til godgørende foreninger.

Der er sandsynligvis anden indkomst end arbejdsindkomst i din økonomi, hvis du eksempelvis har formuedele som pensioner eller frie midler. Her er du interesseret i at minimere skat af dit afkast.

Der er mange ting at holde øje med, hvis du vil undgå unødvendig skat.

3 måder at undgå unødvendig skat

Her er 3 dele af din økonomi, hvor du kan undgå unødvendig skat ved at justere din økonomi efter reglerne hvert eneste år.

1.    Minimere topskat

Den væsentligste vej til at minimere topskat er ved at indbetale til ratepension og livrente. Du kan indbetale 60.900 kr. på en ratepension i 2023. Betaler du topskat og har du ikke en ratepension i dag, kan du ret nemt udsætte din topskat op til dette beløb.

Det springende punkt er, om du kommer til at betale topskat, når pengene bliver udbetalt. Er det tilfældet, har du blot udsat betalingen af topskat. Kun hvis pengene udbetales i bundskat, har du undgået unødvendig topskat, og det kan være ret svært at regne ud.

På samme måde kan du indbetale til en livrente, og der er ubegrænset indbetaling på en livsvarig livrente, hvis beløbet indeholdes i lønnen. Som udgangspunkt bør du dog kun indbetale på en pensionsordning, hvis du får fradrag i topskatten. Det skyldes, at indbetalinger risikerer også at give modregning i folkepensionens pensionstillæg, og så er der ikke fordel ved at indbetale til løbende pensionsordninger. Så er anden opsparing bedre.

Har du en personlig ejet virksomhed (eller et I/S), bør du overveje, hvor meget du hæver og sparer op i virksomheden. Som udgangspunkt bør du højst hæve op til topskattegrænsen, hvis det gør det muligt at leve normalt. Som ægtepar kan I have en bruttoindkomst på op til cirka 1.236.000 kr. i 2023 uden at betale topskat.

2.    Ligningsmæssige fradrag

Kørselsfradraget er det fradrag, flest mennesker glemmer at regulere. Har du mere end 12 km til arbejde, kan du få et kørselsfradrag – dog ikke hvis du har fri bil (se også andre undtagelser på skats side om kørselsfradrag).

Satsen i 2023 er 2,19 kr. pr. km op til 120 km om dagen. Det kan blive et stort beløb hvis du kører meget og langt hver dag. Kører du over 120 km. om dagen har du et fradrag på 1,10 kr. pr. km (2,19 kr. pr. km i yderkommuner).

En vigtig detalje er, at du skal forskudsregistrere kørselsfradrag, men at det ikke automatisk overføres til årsopgørelsen. Det skal du selv sørge for i forbindelse med selvangivelsen i marts-april måned.

Indberet selv dit kørselsfradrag – Finanshuset Fredensborg

3.    Aktieindkomstskat

Når du har fået udbytter fra aktier eller realiserede kursgevinster (efter omkostninger) på børsnoterede aktier, skal du betale aktieindkomstskat. Skatten er 27 % for aktieindkomst op til 58.900 kr. For indkomst over 58.900 kr. beskattes med 42 %. Er I gift, kan I overføre fradrag på op til 58.900 kr. mellem jer, hvis ikke det udnyttes hos den ene.

Har du realiserede tab på børsnoterede aktier, kan de fratrækkes i gevinsterne.

Det betyder, at du kan regulere din aktieindkomst ved at købe og sælge aktier med gevinst og tab, så den hvert år kommer så tæt som muligt på grænsen for den høje aktieindkomstskat på 58.900 kr. Dermed sparer du 15 %-point i skat af beløb, der ellers var blevet beskattet med den høje skat.

Denne regulering af aktieindkomst skal ske inden udgangen af kalenderåret.

Generelt

Det gælder om at betale den skat, du skal, men ikke mere, end reglerne siger. De danske skattesystem er så kompliceret, at du er nødt til løbende at overvåge din økonomi for at undgå at snyde dig selv ved at betale unødvendig skat.

Her kan en privatøkonomisk opgavekalender huske dig på de løbende opgaver hen over året.

Hent privatøkonomisk opgavekalender (pdf)

Relaterede Nyheder