Dyr investering via banken

FlexFri-sagen peger på et generelt problem med dyre investeringsprodukter i bankerne. Hvad er dine alternativer til dyr investering via banken?

Urimeligt høje omkostninger for investering

Danske Bank blev i denne uge ramt af endnu en dårlig sag, der resulterede i fyring af direktøren, tab af goodwill og udsigt til endnu en bøde. Ingen vinder, når Danmarks største bank i den grad træder i spinaten. Nu skal det undersøges, om andre banker også tager for høje omkostninger på deres investeringsprodukter.

Med deres FlexFri-produkt har Danske Bank sat deres kunder i en situation, hvor sandsynligheden for et positivt afkast er meget lille. Omkostningerne for investorer har været over 1,5 % om året.

Men Danske Bank er ikke alene om problemer med alt for høje omkostninger. De fleste udbydere af investeringsprodukter indkasserer omkostninger på 1,25 til 2 % om året. Disse omkostninger bør normalt ikke overstige 0,5 % om året.

Investering er bankernes nye pengemaskine

Bankernes grundlæggende forretningsmodel har ikke ændret sig de seneste 100 år. De låner penge ud til en lidt højere rente, end de giver på indlån. Indtjeningen opstår i forskellen mellem indlåns- og udlånsrente, også kaldet rentemarginalen.

De seneste års massive rentefald har dog udfordret denne forretningsmodel. Bankerne har ikke turdet at lade indlånsrenten for private følge rentefaldet ned under de 0 %. Indlånsrenten burde være faldet til minus 3-4 %.

Det betyder, at bankerne taber penge på indlån/udlånsvirksomheden for mange kunder, og at bankrenten på udlån derfor ikke er faldet så meget som den ellers kunne. De der har lån i banken betaler lidt til dem, der kun har indlån.

Derfor har bankerne været nødt til at se sig om efter andre indtjeningsmuligheder. Her er investeringsprodukterne blevet en vigtig pengemaskine for bankerne, der har gjort det muligt at vinde på karusellen, hvad de tabte på gyngerne.

Men det er ikke urimeligt at forlange, at investeringsprodukterne er etisk forsvarlige. Omkostningerne i produkterne må stå mål med kundernes rimelige forventninger om afkast og bankens arbejdsindsats.

Din puljeordning i banken er for dyr

Undgå bankernes dyre investeringsprodukter

Den letteste måde at undgå urimeligt høje omkostninger er at undgå spekulative investeringsprodukter. Hold dig fra produkter, der giver banken lov til at spekulere med dine penge. Eksemplet med FlexFri fra Danske Bank viser, at bankerne tænker på eget afkast, inden de tænker på kundernes.

Din bankrådgiver kan være nok så flink, dygtig og dedikeret til at hjælpe dig som kunde. Men hun er nødt til at sælge produkter, der er udviklet til at give banken høje afkast. Hun har ikke andre muligheder, så længe hun er ansat i banken.

Hold dig derfor langt væk fra bankernes investeringsprodukter, der ikke bygger på indeks. Vælg i stedet eksempelvis nogle passivt forvaltede indekserede investeringsforeninger eller ETF’er til din portefølje.

Alternativer til bankernes dyre investeringsforeninger

Relaterede Nyheder