fbpx

Realkreditlån kan sænke risiko i formuen

Hvordan realkreditlån kan sænke risiko i formuen og måske give dig en fortjeneste og en skattefordel, hvis renten stiger. Det kan du læse om i denne blog.

Lav rente øger din risiko

Renten har været meget lav de seneste år. Selvom USA’s nationalbank har hævet rente på det seneste, er renterne stadig rekordlave både i USA og Europa. Det giver professionelle investorer problemer med at skabe afkast ved at opkøbe obligationer. Den risikofri rente er så lav, at der reelt ikke findes alternativer til at investere i aktier. Det gælder også for dig som privat investor.

Du har i dag væsentligt højere risiko, når du investerer i en portefølje med aktier og obligationer, end du havde for 10 år siden. En del af denne risiko skyldes rentefølsomhed på obligationer, dvs. at kurser på obligationer med faste rente falder, når renten stiger. Der er i øjeblikket en betydelig kursrisiko på obligationer med fast rente.

Sådan udnytter du den lave rente på realkreditlån

Sænk renterisiko og spar skat

Den risiko har vi vænnet os til gennem mange år, og det lader til at mange investorer lukker øjnene for den. Men du kan faktisk gøre noget ved det og samtidig muligvis opnå en skattefordel.

Har du fast ejendom, kan du belåne den med realkreditlån. Vælger du fast rente på dine realkreditlån, kan du omlægge disse, hvis renten stiger (og typisk også, når de falder). Jo længere løbetid, du har på dine lån, desto mere kursfølsomme er de, og det kan du udnytte. For stiger renten, falder kursen på de bagvedliggende obligationer og dermed din restgæld på lånet. Det giver dig mulighed for, at opnå en fortjeneste ved at indfri lånet før tid.

I nogle tilfælde vil denne fortjeneste oven i købet være skattefri. Dine lån kan samlet set give din en skattemæssig fordel, fordi du kan trække eventuelle tab og udgifter fra mens fortjenesten er skattefri.

Det vigtigste er dog, at du benytter din faste ejendom til at sænke den samlede risiko i din formue. Overvej hvilke dele af din formue, der vil miste værdi, hvis renten stiger. Det er sandsynligvis ganske få dele af din formue, der stiger i værdi, hvis renten stiger.

Sådan spreder du risikoen i din portefølje

Brug dine muligheder?

Der er ingen roser uden torne. I denne sammenhæng skal du holde øje med omkostningerne. Derudover er det afgørende, at du placerer provenuet fra de lån, du optager, i noget andet en lange obligationer.

Vær desuden opmærksom på, at du gearer din økonomi en smule. Det vil dog under normale omstændigheder være et acceptabelt trade off i forhold til et fald i rentefølsomheden på den samlede formue.

Har udnyttet denne mulighed tilstrækkeligt? Har du variabelt forrentede realkreditlån, bør du overveje at skifte til fast forrentede lån for at sikre din formue.

Relaterede Nyheder