fbpx
Boligmarkedet bliver købers marked

Boligmarkedet bliver købers marked

Udbuddet af boliger stiger, og det fortsætter et stykke tid endnu. Dermed går boligmarkedet mod i højere grad at blive købers marked.

Flere boliger til salg

Udbuddet at boliger stiger for tredje måned i træk. På landsplan er udbuddet villaer og rækkehuse steget med knap 8 %, mens det er steget hele 42 % i København. Af 11 kommuner, hvor udbuddet antallet af huse til salg steget med mere end 50 %, ligger de 10 i hovedstadsområdet.

Stigningen er endnu mere markant for ejerlejligheder, hvor udbuddet det senest år er steget med næsten 25 %. Omvendt er udbuddet af sommerhuse faldet med knap 10 % i forhold til for et år siden.

BoligtypeAntal boliger til salgÆndring seneste månedÆndring seneste år
Villaer/rækkehuse25.2933,5 %7,8 %
Ejerlejligheder6.4436,5 %24,8 %
Sommerhuse4.4362,5 %-9,7 %

Data er trukket den 1. juni 2022. Kilde: Boligsiden

Udviklingen fortsætter

Det større udbud af boliger kan skyldes, at flere boliger bliver sat til salg eller at færre boliger bliver solgt og derfor ligger længere på markedet.

Eksperter forventer at udbuddet vil stige yderligere de kommende måneder, dels på grund af årstiden, hvor flere boliger plejer at blive sat til salg forår og sommer, men også på grund af stigende inflation og højere renter på boliglån.

Det sidste kan få flere købere til at vente og se tiden an. Stigende renter på boliglån stiller boligkøberne overfor svære valg, hvor de må skære i forbruget for at få budgettet til at holde eller sænke kravene til boligen.

Selvom udbuddet boliger er steget de seneste måneder, kommer udviklingen fra et meget lavt niveau. Således var udbuddet i marts det laveste i 16 år, og niveauet er forsat meget lavt i forhold, hvad der var normalt for bare et par år siden inden Corona.

4 råd til et bedre boligkøb

Indstil dig på købers marked

Alligevel er det vores vurdering, at boligpriserne kommer til at falde i den kommende tid på grund af de stigende renter på boliglån, inflation og stigende udgifter til husholdning, for brug og især energi.

Skal du sælge, så vær parat til at sætte prisen ned. Der vil være længere liggetider på ejendomme med en lav herlighedsværdi, og det kan betyde mere besværlige salg. 

Omvendt kan du som køber forhandle hårdt på prisen og forlange større prisnedslag. Hav derfor tålmodighed, når du skal købe.

Køb og salg af bolig er afgørende for din økonomi

Relaterede Nyheder