fbpx
Gode råd til privatøkonomien

Gode råd til privatøkonomien

Usikkerheden som følge af krig, corona og inflation skaber helt nye betingelser for din privatøkonomi. Her er nogle gode råd til din privatøkonomi i en svær tid.

Inflation og forbrugertillid

Krigen i Ukraine har ikke betydet det store for danskernes tryghed, det viste en tryghedsmåling fra Trygfonden for nylig. Vi er stadig meget trygge, og vi stoler også på Danmarks økonomi viser mange andre målinger. Den generelle mening synes at være, ”det skal nok gå.”

Det er straks værre med privatøkonomien, hvor der er mange trusler i øjeblikket. Aktierne er faldet, renterne er steget og alting koster bare mere end for et år siden. Meget mere. Så meget mere, at forbrugertilliden, der var rekordlav i april, fortsatte faldet i maj. Det er inflationen, der driver udviklingen, og der er pt intet lys for enden af tunnelen.

Benzinprisen på tæt på 20 kr. literen, sætter det på spidsen. Den minder os om inflationen, hver gang vi kører en tur, og det er en væsentlig grund til, at danskernes faldende tillid, som viser sig i forbrugertillidsindikatoren herunder.

Forbrugerprisindekset maj 2021 til apr. 2022 og forbrugerprisindikatoren maj 2021 til maj 2022 (tal for forbrugerprisindekset i maj 2022 er endnu ikke tilgængelige). Kilde: Danmarks Statistik.

Faldet i forbrugertilliden skal dog tages med et gran salt. Det er ikke faktisk forbrugeradfærd, men forventninger til situationen om et år for nogle nøgletal i privatøkonomien. Trods det har tallene forudsagt de fleste kriser i nyere tid. Så udviklingen skal tages alvorligt og tal for makroøkonomien skal følges nøje de kommende måneder. Falder både væksten og forbruget, er sagen klar – så er krisen på vej.

Det kan lyde mærkeligt i en situation, hvor økonomerne taler om overophedning og stramninger i økonomien. Men det er den knivsæg, vi balancerer på lige nu.

Dramatisk år for forbrugertilliden

Gode råd i en svær tid

Det gode råd lige nu er, at du skal forsætte med at bruge penge, men du skal overveje at sænke din risiko. Du skal ikke bruge for mange penge, og du skal ikke tage for høj risiko. Du bør undgå at låne med variabel rente, medmindre du er helt sikker på, at du kan klare det. Forbrugslån er no go, og opsparing er en god idé, fordi de fleste værdipapirer er meget billigere lige nu end for et år siden.

Du skal ikke undgå risiko, men du skal have den rigtige risiko. Det kan koste dig dyrt, hvis du ikke vælger den rigtige risiko i den nuværende situation. Risikoen i finansmarkederne er meget høj. Det er muligt at opnå høje afkast i markedet lige nu – men der er også risiko for store tab.

Det er måske ikke så morsomt at se på dine pensionsopsparinger for tiden, sådan er det for de fleste danskere. Men husk, at det fald vi har set i år, trods alt er beskedent i forhold til det store afkast vi har set over de seneste mange år. Derfor er det vigtige for dig lige nu ikke faldet i markedet, men at du får andel i de stigninger, der må komme på længere sigt.

Sådan klarer du en krise

Relaterede Nyheder