fbpx
Bruger du dit hus som opsparing?

Bruger du dit hus som opsparing?

Bruger du dit hus som opsparing, kan det gøre en stor forskel for din økonomi pensionstilværelsen. Brug af friværdien med et nedsparingslån, men gør det med omtanke.

Står du over for at skulle gå på pension, kan du se frem til en grundlæggende ændring i din privatøkonomi, når din lønindkomst falder væk. Du kommer til at gå fra opsparing, hvor du øger din formue, til nedsparing, hvor du bruger af din formue.

De fleste tænker i den forbindelse på deres pensionsopsparing: Rate- og kapitalpension og livrente. Men her bør du også huske på den opsparing, du har i din bolig. Det kan nemlig ofte bedst betale sig at bruge den først.

Brug af friværdien i ejerboligen med et nedsparingslån

Betragter du friværdien i din ejendom som en pensionsopsparing, du kan bruge af, åbner det nye muligheder for dig. Du kan for eksempel tage et såkaldt nedsparingslån, ofte kaldet prioritetslån, i en bank.

Realkreditlån er dog i dag væsentligt billigere med hensyn til renter. Du kan derfor overveje denne løsning. Her bliver din løbende administration “blot” lidt mere besværlig.

Brug nedsparingslån med omtanke

Du skal selvfølgelig ikke bruge et nedsparingslån til overforbrug, og du bør ligesom i andre økonomiske forhold tænke dig om og planlægge på lang sigt.

“Det gør de fleste faktisk allerede, når vi møder dem her i Finanshuset i Fredensborg,” siger Kim Valentin, “der skal måske bare lidt mere struktur på økonomien. Og så vil de ofte gerne vide, om bukserne kan holde!”

Det er klart, at hvis du har et hus til fem millioner kroner uden gæld, og du har brug for 50.000 kroner ekstra om året, kan det næsten ikke gå galt. Men skylder du i forvejen to millioner kroner i huset, skal du ikke tage et ret stort nedsparingslån, før det ser helt anderledes risikabelt og uoverskueligt ud.

“Alligevel vil det for mange være det bedste at blive boende, indtil gælden og renteudgiften bliver for stor” siger Kim Valentin. “Det hænger sammen med, at afkastet af overskuddet fra et boligsalg ofte bliver meget hårdt beskattet og derudover eventuelt bliver modregnet i offentlige pensioner.”

Hvordan finder jeg det bedste nedsparingslån?

Relaterede Nyheder