Boligøkonomi er måske den vigtigste del af din økonomi. Du har brug for at træffe gode beslutninger om køb, salg og lån i din bolig gennem hele dit liv.
Anden del af vores sommerserie
Hvordan hjælper økonomisk rådgivning egentlig helt konkret? Det undersøger vi i en sommerserie, hvor vi taler med tre rådgivere om tre centrale områder i privatøkonomien. Denne gang handler det om boligøkonomi – og vi har talt med Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg og cand.polit. med speciale i boligøkonomi.
Boligøkonomi er vigtig hele livet
”Boligøkonomi fylder meget i alle livsfaser,” fortæller Lars. ”Unge har ofte brug for hjælp til at komme ind på boligmarkedet. Midaldrende vil måske opgradere eller omlægge lån. Og ældre overvejer, om de kan blive boende – eller skal sælge og købe noget mindre.”
Mange pensionister tror, at banken siger nej. ”Men det er en sejlivet myte, at man ikke kan låne som pensionist. Det kan man godt,” understreger Lars. Andre boligsøgende mangler bare overblik over deres økonomi og deres muligheder – og det er netop det, rådgivningen giver dem.
Kreditgodkend dig selv
Et typisk spørgsmål fra kunderne er: Hvor meget kan vi købe for? ”Bankerne bruger nogle standardiserede modeller med faste rådighedsbeløb,” forklarer Lars. ”Men det er ikke alle, der passer ind i dem. Nogle bruger mere, andre mindre.”
Derfor hjælper vi vores kunder med at ”kreditgodkende sig selv” – det vil sige at finde ud af, hvad de realistisk har råd til, baseret på egne ønsker og behov. ”Det er vigtigt, så man ikke sætter sig for dyrt – eller begrænser sine ønsker, fordi man er for forsigtig.”
Boligen påvirker hele økonomien
”Boligen er ofte den største økonomiske beslutning i livet,” siger Lars. ”Den påvirker alt andet – pension, investeringer, rådighedsbeløb og livskvalitet.”
Derfor er det vigtigt med en holistisk tilgang til rådgivningen. ”Vi ser på hele økonomien. Hvis du afdrager meget på boliglånet, har du måske ikke råd til at indbetale så meget til din pensionsordning eller omvendt. Spørgsmålet er, hvad der er optimalt i din situation, og det skal hænge sammen med dine ønsker – fx om at gå tidligt på pension.”
Boligen er ikke kun mursten – den er også en vigtig del af din samlede formue. ”Friværdien i boligen kan være afgørende for, om du kan realisere dine planer senere i livet,” forklarer Lars.
Boliglån – 3 måder at indrette din boligøkonomi – Finanshuset Fredensborg
Tre grupper – tre behov
Vores rådgivning tager udgangspunkt i kundernes livssituation, deres ønsker og behov:
De fleste unge har behov for overblik over, hvad de realistisk kan købe for, og hvordan de kan finansiere det. ”Vi hjælper dem med at forstå konsekvenserne af forskellige låntyper og finde en løsning, der passer til deres livsstil og økonomi,” siger Lars.
De med lidt flere år på boligmarkedet har brug for hjælp til at vurdere, om de skal opgradere boligen, omlægge lån eller købe sommerhus. ”Mange har fået luft i økonomien, når børnene flytter hjemmefra – og så opstår nye muligheder,” forklarer han.
Ældre kunder har ofte behov for at få afklaret, om de kan blive boende, og have råd til den pensionstilværelse, de drømmer om – herunder om de måske skal nedsparere i boligen. ”Det handler om at få det hele til at hænge sammen – både i økonomien og i livet.”
Realkreditlån kan sænke risiko i formuen – Finanshuset Fredensborg
En plan, der holder i længden
”Vi anlægger altid et langsigtet perspektiv,” siger Lars. ”Boligkøb er en stor investering, og det skal give mening på lang sigt – ikke kun her og nu.”
Derfor laver vi i Finanshuset typisk en fremskrivning af økonomien – en plan, der viser, hvordan indtægter, udgifter og formue udvikler sig over tid. ”Det giver ro i maven og gør det muligt at træffe beslutninger på et oplyst grundlag.”
Planen kombineres med konkrete anbefalinger om, hvordan du bør finansiere, afdrage, investere og spare op – alt sammen tilpasset dine mål og din livssituation.
Derfor skal du spare op i en ejerbolig – Finanshuset Fredensborg
Mere end bare tal
”Vi går mere i dybden end banken,” siger Lars. ”Vi tager udgangspunkt i dine behov – ikke i en standardmodel. Og vi skal ikke sælge dig noget.”
Rådgiveren kan også hjælpe med at kommunikere med banken. ”Nogle kunder synes, det er svært at forstå banken – eller at få banken til at forstå dem. Der hjælper vi gerne.”
Vi hjælper også med den juridiske side. ”Vi har en jurist i huset, som kan hjælpe med at gennemgå dokumenter, forhandle pris og lave skøde. Det er en fordel, hvis du har forelsket dig i en bolig, at du ikke selv skal stå for forhandlingen” siger Lars og smiler.
Vil du vide mere om, hvordan uafhængig rådgivning kan styrke din pensionsøkonomi? Så læs med i næste uge, hvor vi ser på pension – og hvordan du kan sikre dig økonomisk frihed i den tredje alder.

Få tryghed om boligøkonomien
Hør om hvad uafhængig rådgivning kan gøre for dig.