Styr din økonomi med et ønsket rådighedsbeløb

Hvordan fastsætter du et ønsket rådighedsbeløb, hvis du overhovedet gør det? Alle vil gerne have mest muligt ud af deres penge, men alligevel er der stor forskel på, hvor meget vi får ud af dem.

”Jeg ved godt, at jeg skal købe ind for en uge ad gangen, fordi det er mest økonomisk. Problemet er, at jeg køber ind for en uge ad gangen – 3 gange om ugen.” Sådan svarede en interviewperson, der blev spurgt om familiens indkøbsvaner.

Danskernes Rådighedsbeløb

Sæt et ønsket rådighedsbeløb

Et ønsket rådighedsbeløb, er dét beløb du sætter af til husholdning, beklædning, ferie og fornøjelser, gaver og diverse. Mange fastsætter ikke deres ønskede rådighedsbeløb – for der er jo penge nok. Og når de endelig gør det, så er det de færreste, der følger op på, om beløbet faktisk bliver overholdt.

Det er jo rigtigt, at danskerne som flest har flere penge, end de bruger. Og for rigtig mange giver det først mening at lave et budget, når pengene ikke rækker. Men ønsker du at få mest muligt ud af dine penge, så er der alligevel god fornuft i at bruge tid på et budget for dagligøkonomien.

Planlægning er altså ikke et spørgsmål om at bruge mindre – der skal være lige mange bøffer og rødvin, ferieplaner og julegaver, som der plejer. Det er mere et spørgsmål om at få mere værdi ud af sine penge. Det handler om at undgå spild i husholdningen, og købe ind billigst muligt uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Hvor stort er mit ønskede rådighedsbeløb?

Meget at spare på husholdning

Det er typisk i husholdningen, hvor pengene bruges mindst rationelt. Her kan langt de fleste gøre det bedre. Husholdningen er også det sted, hvor danskerne i gennemsnit bruger flest penge. En almindelig dansk familie bruger 40-50 % af det ønskede rådighedsbeløb til husholdningsudgifter.

Det bliver til 2-4 mio. kr. i husholdningsudgifter over 30 år. Kan du sænke disse udgifter med 10-15 %, så får du mellem 200-600.000 kr. mere til rådighed i din økonomi? Det er ikke usandsynligt, at disse tal passer på dig, men prøv at sætte et mål for dig selv og din familie. På den kan du måde gøre en god økonomi bedre.

Det bliver endnu bedre, hvis du anbringer de penge, du sparer i husholdningen, så de arbejder for dig andre steder i din økonomi. Så kan du med renters rente forbedre din formue med omkring 3 gange så meget over 30 år! Det kan altså blive til mellem 600.000 – 1,8 mio. kr.

Hvad er et normalt rådighedsbeløb?

Spar omkostninger til husholdning

Her er syv enkle råd, der kan spare dig for omkostninger til husholdning:

  1. Køb ind så få gange som muligt
  2. Køb ind efter tilbud
  3. Køb ind så tæt på hjemmet som muligt for at spare transportudgifter
  4. Køb aldrig ind når du er sulten
  5. Køb ind efter en liste du har lavet på forhånd
  6. køb kun kvalitetsvarer
  7. Køb stort ind af varer, som kan holde sig.

Gør det til en vane, så du ikke skal bruge tid på det i dagligdagen. Vaner tager tid at opbygge, men efter 3 måneder er det indøvet. Du vil opdage, at du smider mindre mad ud, og at dine udgifter rent faktisk er faldet – selvom maden på bordet er den samme!

Hvis dét med indkøbslister er for besværligt, så prøv i stedet at vælge indkøbsvognen fra. Tag en kurv i stedet – der kan være mindre i dén.

5 gode vaner der sparer penge til indkøb

Beregn dit faktiske rådighedsbeløb med vores budgetskema. Har du lyst til at få mere ud af dit rådighedsbeløb, så prøv vores værktøj – Styr dit rådighedsbeløb.

Relaterede Nyheder