Uge 19 - 2017 

Disruption truer din investering

Investering i en verden præget af disruption. Hvordan tilpasser du porteføljen, når disruption truer din investering.

Blockbuster var en førende global koncern for filmudlejning i nullerne, men gik fra en omsætning på 40 mia. $ til konkurs på mindre end to år. Dårlig ledelse er en del af forklaringen, men det er kun den halve sandhed.

Blockbusters ledelse handlede som professionelle ledelser gør. De gennemførte handlingsplaner og omlagde forretningen, men de var ikke hurtige nok. De indså for sent, betydningen af hurtigere bredbåndforbindelser, og hvor hurtigt filmkundernes vaner ændrede sig.

Historien om Blockbuster er et godt eksempel på disruption, hvor ny teknologi undergraver markeder og skaber nye muligheder og forretningsbetingelser for virksomheder. Disruption slår gamle solide virksomheder ihjel og stiller krav på direktionsgangene og i bestyrelseslokalerne. Det er livsfarligt, hvis ledelsen ikke lever op til kravene og reagerer for langsomt.

Har du for stor risiko i porteføljen?

Investering i en verden med disruption

Disruption stiller også krav til dig som investor. Du er også nødt til at være beslutningsdygtig og handlekraftig. Du skal have kendskab til de finansielle markeder og deres risiko. Du skal også vide, hvor følsom din privatøkonomi er over for ændringer i omverden. Du skal jo nødig gå samme vej som Blockbuster.

Din portefølje skal være i stand til at modstå hurtige forandringer i markederne. Uanset hvordan du indretter dig, kan du ikke undgå tab, det må du være indstillet på som investor. Det handler om at undgå, at tabene bliver så store, at du ikke kan nå at hente dem hjem igen, når markederne vender.

I en verden med disruption er det livsfarligt for dig som investor at være ensidig i dine i dine valg af papirer til porteføljen. For mange penge i en bestemt aktie, kan give meget store tab. For mange virksomhedsobligationer fra et enkelt selskab eller for stor eksponering i en bestemt valuta kan være meget uheldigt, når disruption-spøgelset er på spil.

4 råd til en bedre investering

Sådan sikrer du porteføljen mod disruption

Derfor skal du nu være mere opmærksom på at sprede din risiko, end du har skullet tidligere. Vær klar til at rebalancere porteføljen løbende. Det kan være flere gange om året for store porteføljer. Og så skal du huske at sænke din risiko, når du har sikret dele af dit langsigtede afkast.

Sådan spreder du risikoen i din portefølje

I en verden præget af disruption er selskaber, der er langsomme til at træffe beslutninger, mindre attraktive for investorer. Beslutningsdygtighed i ledelsen afspejles i højere grad i aktiekurserne end hidtil. Det er sådan set en gammel nyhed, men udviklingen vil gå stærkere fremover. Det stiller krav til, at du som investor er i stand til at tage hurtige beslutninger om dine investeringer i et skiftende marked. Det er nyt for langt de fleste danskere.

maj 10th, 2017 | Tags: ,