fbpx
Pas på din formue i 2022

Pas på din formue i 2022

Trods krise og understøttet af hjælpepakker blev 2021 et godt år for privatøkonomien for mange. Se hvad du kan gøre for at passe på din formue i 2022.

Krise og hjælpepakker

Vi gik ind i 2021 med mange bekymringer på grund af coronakrisen, men nu kan vi konstatere, at den ”kun” var en sundhedskrise – i hvert fald indtil videre. En krise er ikke desto mindre en krise.

Når virksomheder lukker ned midlertidigt eller permanent, og produktionen falder, fordi mange bliver hjemme, vil det også påvirke din privatøkonomi på et tidspunkt. Det er bare ikke sket endnu. Det behøver du ikke være økonom for at kunne se.

Der er mange penge i omløb fra hjælpepakkerne, derfor er beskæftigelsen høj og opsparingen i privatøkonomierne stor. Når det statslige sikkerhedsnet, der blev spændt ud under krisen, forsvinder – og det gør det snart – bliver det en ny virkelighed for mange.

Image link

Sparer du rigtigt op til pension?

Få en uforpligtende samtale med en erfaren økonomisk rådgiver

Aktier og obligationer

2021 har været et år i rutsjebanen for finansmarkederne. Overordnet er det gået godt med aktierne. De fleste, der har ligget med aktier hele året, har fået et rimeligt afkast. Danske obligationer har set rentestigninger, der har givet pæne kursfald på lange obligationer. Renten er dog stadig lav (1,5 % på en 30-årig obligation), og det samme gælder for de korte renter.

En stigning i renten vil på lang sigt være en god forretning for de fleste. Du vil slippe for negative renter, og du får mulighed for et større afkast uden at risikere for meget på aktierne. På kort sigt må vi dog forvente, at en højere dansk rente vil give et fald i aktiekurserne og et pres mod lavere priser på boligmarkedet.

I det kommende år vil inflationen blive fulgt tæt. Fortsætter inflationen med at stige vil renten helt sikkert stige. Investorerne forlanger en højere rente, når inflationen udhuler værdien af formuen.

Aktiekurserne fortsætter derfor nok sejladsen i uroligt hav med overraskelser, som eksempelvis da Novo Nordisk-aktien pludselig faldt med 10-15 %. Det kan i øjeblikket se ud som om, investorerne venter på at miste tilliden til markedet.

Der kan dog stadig gå en rum tid, inden den store korrektion bliver udløst, derfor kan 2022 blive endnu et rimeligt år for aktieinvestorerne. Der er nærmest ingen alternativer til aktier, hvis du går efter et afkast over 5 % – og en risiko der svarer til det.

4 anbefalinger til investering i aktier i en ny tid

Fast ejendom

Efter en længere periode med markante stigninger stagnererede priserne i løbet at 2021 på ejerlejligheder i de store byer og sommerhuse, og boligpriserne stiger ikke så hurtigt mere.

Dette er dog blot det generelle billede – og i dele af landet er priserne kun steget ganske lidt eller slet ikke. Nogle steder er priserne stadig under niveauet inden finanskrisen, men i og omkring de fleste byer er priserne steget. Denne tendens kan fortsætte, også på trods af tegn på, at coronakrisen og de høje priser skubber flere boligkøbere ud i landdistrikterne.

Fast ejendom er et vigtigt element i de fleste danskeres formue og udgør sammen med pensionsordninger de vigtigste kilder til opsparing for danskerne. Det er naturligvis skattefordelene, der vejer tungt i den forbindelse. Sådan vil det fortsat være i 2022.

Ejer du ikke fast ejendom, bør du overveje, om du skal købe ejerbolig eller sommerhus, og sparer du ikke op i en pensionsordning, kan du med fordel undersøge, om det vil være en fordel for dig.

Så længe realkreditrenten er lav, er det desuden en fordel at låne, og når nettorealrenten (renten efter skat og inflation) er negativ, kan det ikke betale sig at afdrage på dine lån. Sådan vil det fortsat være i 2022 – i hvert fald fra begyndelsen af året. Nettorealrenten på et fastrentelån med en løbetid på 30 år er i øjeblikket cirka minus 0,5 % – derfor skal mange sørge for ikke at blive gældfrie for hurtigt.

Investér skattefrit i fast ejendom

Frie midler

Til sammen har danskere mere end 1.000 mia. kr. stående som indlån i bankerne, og meget er placeret med negativ rente – det kan ikke betale sig. Har du ikke taget stilling til, hvordan du får et afkast af dine penge, så gør det i januar måned.

En mulighed er aktiesparekontoen, hvor du kan indsætte 102.300 kr. i 2021 (beløbet foreligger pt. endnu ikke for 2022). Ordningen giver dig lav afkastskat på 17 % (i forhold til normalt 27 eller 42 %).

Risiko

Du skal naturligvis være opmærksom på risikoen i din økonomi – den skal helst ikke være større end du er tilpas med. Du sænker din risiko ved at have mange forskellige slags aktiver i din formue, og god spredning i aktierne fra mange forskellige selskaber, brancher, lande osv. Det er vigtigere nu, end det har været længe.

Som du kan se, er der mange ting du skal gøre for at passe din formue i året der kommer.

Sådan styrer du risikoen i din økonomi

Relaterede Nyheder