Aktiekurserne dykker – sådan sikrer du dig

Aktiekurserne er for høje siger mange eksperter. Hvornår dykker aktiekurserne? Hvordan sikrer du porteføljen mod fald i aktiekursen?

Aktiekurserne er altid i bevægelse, det kan ske kraftigt og meget hurtigt. Det kan være helt irrationelle overvejelser blandt investorerne, der får markedet til at reagere.

Det er jo investorerne, der bestemmer, hvad der skal ske. Så længe investorerne holder igen med at sælge ud af aktiebeholdningerne, sker der ikke noget med priserne. Det er dog kun et spørgsmål om tid, inden det sker, og aktiekurserne falder.

Nogle vil råbe op om bobler og krise, men det ligger i aktiemarkedets natur, at der er perioder med voldsomme fald i aktiekurserne og store tab til investorerne. Du kan ikke forudsige disse perioder med tab – det er simpelthen ikke muligt at forudse, selv ikke for de bedste eksperter.

Få ro i maven når aktierne falder

Investorer tager højere risiko

Det er altså forudsigeligt, at der kommer et kraftigt fald i aktiekurserne på et tidspunkt. Problemet er bare, at der ikke er nogle oplagte alternativer til aktier. Obligationer og kontanter er ikke uden risiko, og de kan ikke give et bare nogenlunde fornuftigt afkast. Noget tyder på, at mange investorer venter på en rentestigning, inden de vil skifte aktierne ud med obligationer. Er det tilfældet, er det den lave risikofri rente, der holder hånden under aktiemarkedet og forhindrer, at det dykker.

En nærmere analyse af aktiemarkedet viser, at de seneste stigninger i aktiekurserne generelt ikke baserer sig på stigende overskud. De børsnoterede selskaber har i gennemsnit ikke leveret tilstrækkeligt afkast til at begrunde de stigende aktiekurser, vi har set. Til gengæld har den faldende rente i perioden, øget investorernes villighed til at tage en højere risiko på deres investeringer.

Husk at rebalancere porteføljen

Sådan sikrer du dig mod at aktiekurserne dykker

Du skal ikke acceptere en højere risiko i din portefølje, hvis forudsætningerne for dit valg af risiko ikke har ændret sig. Tvært imod skal du planlægge med, at der kommer perioder med lav rente, og endda perioder med negativt renteafkast af dine obligationer.

I perioder, hvor aktierne stiger, bør du løbende sælge ud af dine aktiebeholdninger og rebalancere forholdet mellem aktier og obligationer i din portefølje. Det gør, at når aktiemarkedet dykker – for det sker på et tidspunkt – så er dit tab begrænset, og du er klar til at købe aktier og rebalancere porteføljen igen.

Du skal altså ikke forsøge at regne ud, hvornår aktiemarkedet dykker for at undgå tab. Tværtimod skal du acceptere og planlægge med at aktiemarkedet dykker med mellemrum. Planlægger du med det, kan du med sindsro glæde dig til det næste dyk i aktiekurserne, for det er bare anledning til at gøre nye opkøb af aktier…

Sådan bevarer du den rigtige risiko i porteføljen

Relaterede Nyheder