fbpx
Dit livs 3 bedste investeringer

Dit livs 3 bedste investeringer

De bedste investeringer er ikke dem, der er mest avanceret. Dine bedste investeringer støtter op om dine mål for tilværelsen. Se dit livs 3 bedste investeringer.

Dine ønsker til tilværelsen bestemmer i høj grad, hvordan du placerer dine penge bedst muligt. Har du eksempelvis et ønske om at bo godt, er det naturligt at overveje at købe fast ejendom. Er det vigtigt for dig at have et spændende og trygt liv som gammel, er det vigtigt, at du tænker i at spare op til pension.

Vi er alle forskellige, når det gælder vores ønsker til tilværelsen, så hvad der er den bedste investering for dig, og hvad du får ud af den er i sidste ende meget individuelt.

I det følgende ser jeg dog kun på den økonomiske side af sagen. Hvordan forrenter du din kapital bedst muligt? Hvordan får du bedst pengene til at yngle og blive til flere? Hvordan får du mest ud af renters rente-effekten?

Dit livs 3 bedste investeringer er

  1. Uddannelse og efteruddannelse
  2. Ejerbolig og sommerhus
  3. Pensionsordninger

Investering i uddannelse og efteruddannelse

Du tænker måske ikke på uddannelse som en investering, men det bør du gøre. Du investerer nogle år med lav indkomst for at opnå en højere indkomst senere i livet. I Danmark gør gratis uddannelse og SU endda investeringen væsentligt billigere. Til sammenligning skulle du eksempelvis i USA betale for både for studieplads og leveomkostninger.

Hvad det betyder for en investering i uddannelse kan du se i eksemplet herunder.

Din bedste investering

Forskel i livsindkomst for tre mennesker med hver deres måde at forvalte deres humane kapital.

Forskel i livsindkomst for tre mennesker med hver deres måde at forvalte deres humane kapital. Blå: Ufaglært på mindsteløn, orange: ingeniør med normal startløn efter uddannelse, grå: ufaglært som tager en 3-årig uddannelse indenfor eksempelvis IT efter ti års arbejde som ufaglært. Alle tal er nutidsværdier.

Forskellen mellem livsindkomsten for en ufaglært og en ingeniør er mange millioner kroner. Har du evner til at tage en uddannelse er afkastet af en højere timeløn meget stort. Det samme gælder for efteruddannelse. Kan du som ufaglært tage en IT-uddannelse eller en specialarbejderuddannelse, kan det få stor betydning. Det kan være dét, der gør det muligt for dig at spare op og få opfyldt store ønsker til tilværelsen.

Uddannelse er din bedste investering

Investering i ejerbolig og sommerhus

Du skal jo bo et sted. Med en ejerbolig kan du kombinere dit ønske om en bolig med dine behov for opsparing og investering.

Sammenligner du et helt liv i lejebolig med et liv i en ejerbolig, med tilsvarende størrelse, beliggenhed osv. er der klar forskel på, hvor meget du kan spare op. Boligejere har simpelthen en større opsparing gennem livet.

Nogle boligejere får et meget stort afkast, andre får et mindre afkast. Prisen på fast ejendom svinger meget op og ned, derfor er tidspunktet for det første køb og det sidste salg af fast ejendom afgørende for afkastet.

Mange familier der købte fast ejendom i 2006-2007 har eksempelvis endnu ikke opnået et afkast af deres investering. Omvendt har andre familier, der købte i 2010-2011, fået et ganske betydeligt afkast.

På den måde påvirker krise formuerne for danske familier, og du kan være heldig eller uheldig. I almindelighed er det dog en fordel at investere en del af din formue fast ejendom.

Har du ikke en ejerbolig, kan et sommerhus være et godt alternativ.

Opsparing i aktier eller fast ejendom 3

Investering i pensionsordninger

Skat er årsagen til, at pensionsordninger er med på listen over de 3 bedste investeringer. Skattefordelen ved at spare op i en pensionsordning er betydelige. For det første er det muligt at begrænse eller helt at undgå betaling af topskat. For det andet giver det mulighed for at begrænse afkastbeskatning.

Det er dog ikke alle der kan udnytte disse fordele. Betaler du ikke topskat, skal du være forsigtig med at spare op på denne måde, men de fleste har dog gavn af en eller anden form for pensionsordning.

Uanset hvilken af de 3 investeringer, der er bedst for dig, er det klogt at lægge en plan, når du begynder at spare op. Forskellen på at gøre det rigtige og at gøre det mindre godt kan være meget stor.

Jeg har i disse overvejelser udelukkende fokuseret på pengene, og der kan jo være andre forhold som, du prioriterer højere. I det lange løb kan gode investeringer sætte dig i stand til at gøre som du vil og måske nå dine mål for tilværelsen.

Men tag det med et gran salt, for som den engelske statsmand og politiker George Savile (1633-95) sagde ”Den som mener penge gør alt, kan med rette mistænkes for at gøre alt for penge.”

5 trin til en god pensionsopsparing

Relaterede Nyheder