Fem råd til en bedre portefølje

Markedet for værdipapirer ser ofte bedre ud, end det er, så du skal ikke lade dig lokke af udsigten til nemme penge og høje udbytter.

Det er vigtigt at holde hovedet koldt, og tilpasse dine investeringer til din øvrige privatøkonomi, ellers risikerer du at komme galt afsted. Her er fem råd til en bedre portefølje, der kan styre dig fri af de værste fejltagelser.

1 – Lyt ikke til tip

Alle forsøger at narre alle. Investeringsmarkedet er fyldt med rådgivere og udbydere, der fortæller dig, at du kan få et højt og sikkert afkast, hvis du blot investerer i et bestemt produkt, papir eller marked. Ofte følges den slags tip op med begrundelser som: ”Denne aktie er undervurderet og har et stort potentiale fremover, eller ”dette marked er i fremgang og kommer til at give gode afkast”.

Se her, hvordan det gik, da Stan fra South Park satte banken til at passe på sine penge:

Den slags råd komme næsten altid fra folk, der har en egen interesse i at sige, som de gør. De kan være, de sælger et produkt, eller de tjener måske penge på, at du køber eller sælger, eller de er ude på at opbygge et image som eksperter. I praksis er det ikke muligt at forudsige kursen på aktier eller afkastet for bestemte markeder.

Den lidt kedelige nyhed er at værdipapirmarkedet er et nulsumspil, hvor udbyttet er bestemt af værdiskabelsen i samfundet. Derfor kæmper alle om det samme afkast. Hvis nogen skal have et større afkast end gennemsnittet, så er der andre der får et afkast mindre end gennemsnittet.

Derfor skal du ikke lytte til ”gode råd”, om høje og sikre gevinster.

2 – Undgå dét du ikke forstår

Der findes et utal af finansielle produkter på markedet og der kommer hele tiden flere til. Nogle lover et højt afkast andre tillige en lav risiko.

Du bør undgå at investere i komplicerede finansielle produkter, som du ikke forstår, uanset hvor lovende de ser ud. Husk, afkast og risiko følges ad, så hvis et produkt har højt afkast, har det sikkert også en høj risiko.

Et godt eksempel på et kompliceret produkt, som almindelige investorer skal holde sig langt væk fra, er strukturerede obligationer.

Forslag 3 – Sælg alt med høje omkostninger

En af de væsentligste faktorer for dit afkast er, de omkostninger du betaler for at investere. Derfor er det vigtigt at kende dine omkostninger ved alle dine investeringer.

Som almindelig investor skal du holde dig helt væk fra disse værdipapirer:

  • Aktive investeringsforeninger (med mindre der ikke er andre foreninger)
  • Certifikater
  • Optioner
  • Futures
  • Strukturerede obligationer
  • Råvare/valutaspekulation

4 – Vælg den risiko du kan tåle

Inden du investerer, skal du finde ud af, hvor stor risiko du kan tåle i din økonomi. Det er ikke noget du kan nøjes med at gøre én gang for alle, det afhænger nemlig bl.a. af hvor lang tid der er, til du skal bruge pengene.

Hvis du skal bruge pengene til næste år, så er det ikke klogt at have for høj risiko. Falder værdien af din portefølje med fx 20 %, så får det nemlig stor betydning for din slutformue.

Skal du derimod først bruge pengene om 30 år, så er det ikke værdien næste år, der betyder noget, men værdien når du skal bruge pengene. Derfor kan du tage en højere risiko, jo længere tidshorisonten er på din investeringen.

5 – Tænk langsigtet

Det er helt naturligt, at du som investor går efter det bedst mulige afkast. Derfor er der mange, der gerne vil investere, når afkastet er højt. Det er kort sagt nemt at blive lidt grådig.

Men afkast svinger med konjunkturerne i økonomien, og hvis du først kommer ind på markedet, nå konjunkturen er høj, så er der ikke langt til nedturen. Derfor er det vigtigt, at du tænker langsigtet, når du investerer, så du får hele perioden med høje afkast med.

Har du den rigtige portefølje?

  • Hvordan minimerer du omkostningerne på dine investeringer?
  • Har du for høj eller for lav risiko i din portefølje?
Relaterede Nyheder