Kend risikoen på dine investeringer

Det er let at vurdere risikoen på dine investeringer. Investeringsprodukter skal være risikomærket med et rødt, gult eller grønt ”trafiklys”.

Investerings-trafiklyset giver et hurtigt overblik over din risiko ved en bestemt investering.  Farverne i trafiklyset viser om man risikerer at tabe dele af investeringen, hele investeringen eller mere end investeringen, før du træffer beslutning om at investere.

De tre farver i investerings-trafiklyset

Investeringsprodukter (aktier, obligationer, strukturerede produkter mv.) bliver delt op i tre såkaldte trafiklys – grøn, gul, rød.

  • Grøn betyder, at produktet er let at gennemskue, og din risiko for at miste hele din investering er lille (typisk obligationer).
  • Gul betyder, at du kan miste din investerede kapital, men at produktet er rimeligt nemt at gennemskue (eksempelvis aktier).
  • Rød betyder, at produktet er svært at gennemskue, og at du risikerer at miste mere end den investerede kapital.

Investerings-trafiklys giver overblik, men ikke garanti

De tre trafiklys kan give overblik, men de kan ikke bruges ukritisk, da opdelingen i flere tilfælde kan være uhensigtsmæssig. Eksempelvis ligger græske statsobligationer i grøn kategori – selvom risikoen for at tabe alle sine penge er stor. Alle typer aktier uanset land, branche og kapitalisering ligger i gul kategori, så du kan altså ikke nøjes med gå efter mærkningen for at være på den sikre side.

Finanshuset i Fredensborg er positive overfor initiativet, idet det bringer større gennemsigtighed i risikoprofilen på det enkelte produkt. ”Mere viden giver dog ofte også flere gode spørgsmål til rådgiverne, og vel at mærke mere utryghed, hvis ikke svarene er fyldestgørende og individuelt tilpasset den enkeltes situation”, siger Kim Valentin, ”og derfor vil de nye regler nok medføre øget behov for rådgivning. ”

Har du penge placeret i din pensionsordning, så kan det være interessant at gennemgå den i forhold til Økonomi- og Erhvervsministeriets opstilling. Du kan finde de enkelte typer af investeringer i bekendtgørelsen fra ministeriet.

Sådan styrer du risikoen i din økonomi

Relaterede Nyheder