fbpx
Kend risikoen på dine investeringer

Kend risikoen på dine investeringer

Du ser let risikoen på dine investeringer med investeringstrafiklyset. Men vær kritisk og tænk dig om, uanset om farven er rød, gul eller grøn.

Investerings-trafiklyset er et nyttigt redskab til hurtigt at se din risiko ved en bestemt investering.  Farverne i trafiklyset viser, om du risikerer at tabe dele af investeringen, hele investeringen eller mere end investeringen. Det er vigtigt at vide, inden du beslutter, om du skal investere.

De tre farver i investeringstrafiklyset

Investeringsprodukter (aktier, obligationer, strukturerede produkter mv.) bliver delt op i tre, som farverne i et trafiklys – grøn, gul, rød.

Grøn betyder, at produktet er let at gennemskue, og din risiko for at miste hele din investering er lille (typisk obligationer).

Gul betyder, at du kan miste din investerede kapital, men at produktet er rimeligt nemt at gennemskue (eksempelvis aktier).

Rød betyder, at produktet er svært at gennemskue, og at du risikerer at miste mere end den investerede kapital.

Overblik ikke garanti

De tre farver i trafiklyset giver dig et overblik, men de kan ikke bruges ukritisk, da opdelingen i flere tilfælde kan være uhensigtsmæssig. Eksempelvis ligger græske statsobligationer i grøn kategori – selvom risikoen for at tabe alle eller en del af sine penge er betydelig. Alle typer aktier uanset land, branche og kapitalisering ligger i gul kategori, så du kan altså ikke nøjes med gå efter mærkningen for at være på den sikre side.

Investerings-trafiklyset giver større gennemsigtighed i risikoprofilen på det enkelte produkt. Du skal dog fortsat være kritisk og stille spørgsmål til sælger og evt. søge uafhængig rådgivning, inden du investerer.

Har du penge placeret i din pensionsordning, kan det være interessant at gennemgå den i forhold til Økonomi- og Erhvervsministeriets opstilling af risikomærkning for investeringsprodukter.

Hent oversigten Risikomærkning for investeringsprodukter (pdf)

Det gode råd

Hold dig fra røde produkter, medmindre du forstår indholdet, og du har helt styr på din risiko. Langt de fleste private opsparere har rigelig spredning og risiko ved at købe en god blanding af aktier og obligationer.

Det vigtigste er ofte, at du sørger for løbende at tilpasse risikoen og minimere skatten af afkastet.

Sådan gør du når aktierne falder

Relaterede Nyheder