fbpx
Læg et budget og få en bedre privatøkonomi

Læg et budget og få en bedre privatøkonomi

Har du overblik over dine faste udgifter, kan du planlægge og styre din økonomi. Læg et budget og tag det første skridt mod en bedre privatøkonomi.

Det første skridt mod en god økonomi

Du skal gøre det – især hvis du ikke interesserer dig for økonomi – se at få lagt det budget! Brug en time på at få overblik over dine faste udgifter, og skriv dem ind i et budgetskema. Brug så 10 minutter hver måned på at følge op og tjekke, at alt er som det skal være. Mere skal der ikke til for at komme godt i gang.

At lægge budget er ikke en spareøvelse. Formålet er at få overblik over din økonomi og blive bevidst om dine udgifter, og hvordan de fordeler sig over året. Du kan let se, hvor meget du kan bruge og spare op hver måned. Derfor er det at lægge et budget, det vigtigste du kan gøre for din privatøkonomi.

Som sidegevinst er budgettet en god anledning til, at du og familien overvejer, om I kan gøre noget anderledes – og måske billigere.

Hent et gratis budgetskema og få en bedre økonomi

Sådan trimmer du dine udgifter

Sæt dig foran computeren, og hent de seneste betalingsoversigter og kontoudtog. Begynd fra en ende af med de største udgifter – husleje, ydelser på lån, ejendomsskat, varme, el, forsikringer, internet, telefon, a-kasse, fagforening, grøn ejerafgift på bilen og så videre…

Du vil sikkert undervejs opdage nogle udgifter, som er højere, end du lige regnede med. Det kan f.eks. være udgifter til TV-pakker og streaming af musik, film og serier, der nemt summer op til ganske store udgifter på årsbasis.

Gå alle udgifterne igennem og overvej om, der er nogle områder, hvor du kan trimme dine udgifter. Har I det rigtige antal tv-pakker? Kan der kan spares på forsikringerne? Kan det svare sig at samle mobilabonnementerne i en familiepakke? Skal der sættes mere af til ferie, vedligeholdelse eller uforudsete udgifter?

Trim dine faste udgifter

Del budgettet i to dele

Du kan dele budgettet op i to dele, faste og variable udgifter.

Faste udgifter er bl.a. udgifter til bolig, bil (transport), forsikringer, a-kasse og lignende. Dertil kommer internet, mobiltelefon, tv og streaming samt tandlæge, medicin, optiker med mere.

De variable udgifter er dine udgifter til husholdning (dagligvarer), tøj og sko, ferie og fornøjelser, gaver og diverse uforudsete udgifter (fx nyt køleskab eller tv)

Når du lægger budget, behøver tallene ikke at være helt præcise på kroner og øre, bare sådan cirka afrundet til hele hundrede.

Kend dit rådighedsbeløb

Tjek dine betalinger

Når du først har lavet et retvisende budget, kan du let hver måned tjekke, om udgifterne i betalingsoversigten svarer til budgettet. Der sker fejl i betalingerne ind imellem, og det kan få konsekvenser, hvis f.eks. ydelser på lån, vigtige forsikringer eller bidrag til a-kasse ikke bliver betalt.

Tjek dine lån og forsikringer

To områder du skal være særligt opmærksom på, når du arbejder med dit budget, er lån og forsikring.

Tjek renten på alle dine lån, og undersøg, om du kan omlægge realkreditlånet til en lavere rente, eller om du kan få en lavere rente på dine banklån i en anden bank. Overvej om du kan afdrage ekstra på et dyrt lån med opsparing, der står på en konto med nulrente eller negativ rente. Har du penge stående i banken til negativ rente, investér dem eller flyt pengene til en højrentekonto (hvis det er muligt).

Der kan desuden være renter og likviditet at spare ved at sammenlægge lån, eller ved at betale de dyreste lån tilbage hurtigere end aftalt.

Kig på dine forsikringer mindst hvert tredje år og undersøg, om du kan få bedre eller billigere forsikringer i et andet selskab. Måske kan du få rabat via din fagforening eller dit pensionsselskab, f.eks. kan du som kunde i PFA få billige og gode forsikringer via Lærerstandens Brandforsikring.

Sådan trimmer du dine forsikringer

Planlæg forbrug og opsparing

Budgettet viser dig, hvor stort overskud, der er i økonomien for året, og hvor meget du har til rådighed til forbrug og opsparing.

Selvom penge er til for at blive brugt, giver det sandsynligvis god mening for dig at spare op på en aldersopsparing, aktiesparekonto og i værdipapirer. Det giver dig frihed og mulighed for at øge forbruget senere.

Hent dit budgetskema her

Hent vores gratis budgetskema, der beregner dit årlige og månedlige rådighedsbeløb. Så er du godt på vej til at få overblik over din privatøkonomi.

Læg en plan og realiser din drøm

Relaterede Nyheder