fbpx

Få ro i maven når aktierne falder

Er dine aktier faldet betydeligt de seneste dage? Frygter du for din pensionsopsparing og formue? Har du gjort dit forarbejde, kan du have ro i maven, når aktierne falder.

Når du har investeret i aktier glemmer du let den lange bane, når bølgerne går højt på aktiemarkedet, som de har gjort de seneste dage. Bliver du usikker, hvis aktiekursen falder over en uge, en måned eller et år?

Hvor stor risiko kan du tåle?

Det er afkastet i det lange løb der tæller

Har du lagt en langsigtet investeringsstrategi og er grundlaget for den ikke ændret væsentligt, så kan du som udgangspunkt tage det helt roligt. Også i urolige perioder, som vi oplever lige nu.

Det er naturligvis ubehageligt at se nogle af dine aktier falde væsentligt i kurs på få dage, men gør dig selv den tjeneste at se på kurserne 1, 3 eller 5 år tilbage. Vi har tidligere været gennem en tilsvarende perioder med store daglige udsving.

Det danske aktiemarked (OMX C20 CAP) er faldt i december 14 ca. 5 %, men det lå stadig 18 % højere end et årtidligere. I oktober 2014 faldt det danske aktiemarked med ca. 13 % på ca. 2 uger. Få uger senere var faldet imidlertid indhentet fuldstændig.

En bred investering i danske aktier har på 3 år fra 2012-14 givet næsten 100 % i afkast, og siden bunden efter finanskrisen over 200 %. På 10 års sigt har afkastet fra 2005-14 ligget på ca. 150 %. Når det som nu ser skidt ud, bør du huske på, at der også er perioder med overnormalt afkast.

6 råd til ansvarlige investeringer

Invester langsigtet og spred risiko

Som udgangspunkt skal du kun investere i aktier, hvis du har en lang tidshorisont på fx 8-10 år eller mere. Du skal desuden kunne tåle risikoen ved aktier og de udsving, der kommer undervejs. Det er udsvingene, der gør, at du med en lang tidshorisont kan opnå et højere afkast end på andre sikrere alternativer.

Spreder du din risiko ved at investere i mange forskellige papirer, bliver du ikke ramt så hårdt, uanset hvad der sker.

Har du valgt en passende risiko fra begyndelsen, giver det nuværende marked ikke anledning til væsentlige ændringer til din portefølje.

Det bedste råd er derfor: Undgå panik, luk øjnene for de daglige udsving, og se på tingene igen om nogle måneder. Det giver ro i maven, når aktierne falder.

Se hvordan uafhængig investeringsrådgivning hjælper dig.

Relaterede Nyheder