fbpx
Tag på rutsjebanetur på aktiemarkedet

Tag på rutsjebanetur på aktiemarkedet

Investering i aktier er en rutsjebanetur, det går op og ned i høj fart. Tager du dine forholdregler, kan du roligt tage med på rutsjebanetur på aktiemarkedet.

Aktiekursen spejler det forventede afkast

Aktiemarkeder fungerer ved, at aktiekurserne dannes, når aktier udbydes til salg til bestemte priser, der så kan være stor eller lille efterspørgsel på. For likvide aktier dannes kursen meget hurtigt og effektivt.

Det gør at børsnoterede aktier meget præcist afspejler, hvad virksomheden er værd. Samtidig giver det investorerne mulighed for at øge eller mindske deres beholdning af aktier fra dag til dag.

Dette investeringsmiljø gør det let at spekulere i, hvilke papirer vil klare sig godt fremover. Derfor afspejler kurserne forventningerne til fremtidige afkast.

Gennemsigtighed og kontrol

Børsnoterede selskaber skal løbende offentliggøre korrekte regnskaber og budgetforventninger. De skal desuden orientere børsen, når der sker noget, der er væsentligt for forretningen.

Selskaberne hverken kan eller må tilbageholde oplysninger, og investorerne må ikke handle ud fra sikre oplysninger, som ikke er tilgængelige for markedet (insider-handel). Begge dele sker desværre ind imellem, men straffen er hård – både fra myndigheder og markeder.

Store udsving er normalt på aktiemarkedet

Aktiemarkedet svinger hurtigt op og ned, fordi mange investorer spekulerer i en hurtig overnormal gevinst ved udsving i markedet – på trods af den store risiko. De fleste vil dog tabe i forhold til det gennemsnitlige markedsafkast, når de satser på at få større afkast end andre investorer.

Udviklingen i det ledende danske aktieindeks C25 fra april 2015 til marts 2019.

Udviklingen i det ledende danske aktieindeks C25 fra april 2015 til marts 2019.

Kurven viser tydeligt, hvor volatilt aktiemarkedet er – dvs. hvor tilbøjeligt det er til udsving. Du kan tabe eller vinde formuer på et sekund. Som hovedregel tager det dog lang tid at opbygge en formue på aktiemarkedet – og det kræver desuden, at du er klog og rationel.

Markedsprisen er altid den ”rigtige”, så tro aldrig, at du ved mere end markedet. Du kan være heldig eller uheldig, men aldrig dygtig, når det handler om enkeltaktier. Der kan naturligvis være enkelte eksempler på, at du selv eller andre har været dygtige, eller hvor en rådgiver har ramt rigtigt over længere tid.

I gennemsnit kan du eller din rådgiver dog ikke overgå markedsafkastet, i længere perioder, ved at gætte på udviklingen i kursen på enkelte aktier.

Men det er denne spekulative adfærd blandt investorer, der giver store bevægelser på aktiemarkederne. Når mange vil sælge på samme tid, falder kursen – og når mange vil købe, stiger den. Så enkelt er det.

Tjen penge på det næste børskrak

Bull eller bear

Af og til handler investorerne på en måde, der skaber store fald i kurserne, så taler man om et ”bear market”. Skaber de store stigninger kaldes det et ”bull market”.

Et bear market opstår typisk, fordi investorerne bliver skræmt. Det kan være makroøkonomiske tal, forbrugertal, tal for likviditet eller udtalelser om renteudviklingen fra nationalbankerne. Finansmarkedernes reaktioner på disse ting kan udløse makroøkonomiske kriser.

Finanskrisen er et godt eksempel på, hvor galt det kan gå. Det er dog værd at bemærke, at markederne som regel hurtigt retter sig igen. Finanskrisens kursfald havde rettet sig igen efter cirka 4 år. Det var dog ikke alle aktier, der kom tilbage på samme niveau. Kriser giver ofte store ændringer i kursen på nogle aktier – det vil næste krise også gøre.

Spred din investering

For dig som investor gælder det om ikke at være for afhængig af en eller flere enkeltaktier, når næste krise kommer. Desuden skal du investere i noget, der ikke falder, når aktierne gør det. Der skal med andre ord være lav korrelation mellem aktier, og de øvrige aktiver, du investerer i.

Du skal desuden sørge for, at du har adgang til den likviditet, du har brug for. Forkert likviditet kan give dig tab, du aldrig genvinder.

Sådan spreder du risikoen i din portefølje

Spænd sikkerhedsselen

Udsvingene på aktiemarkedet er en fordel både for dig som investor og for Danmark som samfund. Det er godt for virksomhederne at have åben og fleksibel adgang til kapital. Det giver et pengemarked, der skaber muligheder for forbedringer i samfundet – og vækst i din formue. Det er samtidig en opsparingsmulighed, der fordeler samfundsgevinsterne mellem flere.

Tager du dine forholdsregler, kan du roligt køre med på rutsjebaneturen på aktiemarkedet – også selvom det kilder lidt vel meget i maven ind imellem.

4 råd til en bedre investering

Relaterede Nyheder