Kinesisk konkurs kan give krise i Europa
Den store kinesiske ejendomsudvikler Evergrande er i problemer. Breder det sig til en global krise? Hvad kan du gøre for at sikre din portefølje?
Lad os begynde med at konstatere, at verdens økonomier hænger sammen. Alt, der sker i de finansielle markeder, påvirker økonomierne i Danmark og Europa. Det store spørgsmål er derfor: Er det finansielle system lige så usikkert som inden finanskrisen, eller har vi lært lektien?
Lektien fra Finanskrisen
Da den store internationale bank og finanskoncern Lehmann Brothers i 2008 gik ned, rev den mange andre virksomheder med sig. Konkursen udløste Finanskrisen, fordi tilliden til det finansielle system blev rystet. Banker, der lånte penge til hinanden, ville ikke længere gøre det, fordi de blev i tvivl om nabobankens kreditværdighed, og så gik systemet i stå. Likviditeten i markedet forsvandt, og det er meget usundt, og gør det hele meget værre.
Myndighederne i USA så ikke denne trussel hurtigt nok, og da det gik op for dem, var det for sent, og det bredte sig til resten af verden. Når tillid forsvinder, kommer den ikke hurtigt tilbage, det tager lang tid. Der gik 3, 4, 5 år inden systemet begyndte at fungere ordentlig igen.
Finanskrisen skyldtes ikke bare en enkelt virksomhed, der gik konkurs, den havde baggrund i en række faktorer. Lemfældig kontrol med finansvirksomhederne, for lille egenkapital, for stor risikovillighed og endelig for mange dårlige lån maskeret som sunde lån i et alt for positivt marked.
Kriser påvirker din privatøkonomi
Bliver Evergrandes krise global?
Sker det samme igen lige nu? Nej, det gør det ikke. For det første er Evergrande ikke en finansvirksomhed, derfor er den ikke forbundet på samme måde med den globale økonomi. For det andet ligger virksomheden i Kina, og for det tredje er finansmarkederne generelt godt kapitaliserer – meget bedre end i 2008.
Alligevel er det vigtigt at holde øje med, at krisen ikke udvikler sig og breder sig fra det lokale til det globale de kommende uger. En gældskrise i Kina kan godt brede sig til resten af verden, men Evergrande er ikke større end, at lignende konkurser er set en del gang tidligere.
Evergrande har lige refinansieret et lån, der var forfaldet, men det er kun en stakket frist for et selskab som er i så store problemer. Den næste tid bliver spændende, men en rekonstruktion er nok uundgåelig.
Aktiekurser på vej mod bunden har det med at ligne hinanden, og det slutter på samme måde i de fleste tilfælde. Når Evergrande kæmper med gæld i størrelsesordenen 1.900-2.000 mia. kr., er et rigtig stort beløb, men det er småpenge i forhold til værdierne i verdensøkonomien.
Gæld i en virksomhed er dog altid et formueaktiv et andet sted og gælden i Evergrande er derfor sandsynligvis et aktiv i en bank i Kina. Derfor vil konkurser brede sig. Misligholdt gæld betyder, at egenkapital forsvinder, og det udhuler værdierne i markederne, og det spreder sig i alle retninger som faldende dominobrikker.
Derfor vil de kinesiske myndigheder have mere end ét vågent øje på, om Evergrandes deroute trækker flere konkurser med sig. Sker det, kan det blive nødvendigt for lokale myndigheder at gribe ind for at forhindre, at krisen udvikler sig. Erfaringen fra finanskrisen fortæller os, at det er afgørende at bevare tilliden i finansmarkederne.
Sandsynligheden for at det udvikler sig til en krise er dog lille. Korrektionen i aktiemarkederne i denne uge handler derfor om mange andre forhold. Risikoen har det med at bygge op over lang tid, for så at føre til kortvarige fald i kurserne. Det er ikke længere siden end januar-april 2021, sidste gang vi så et par korrektioner af kurserne. Og da kom markedet sig hurtigt igen.
Aktiekurs for China Evergrande Group sept. 2020-sept. 2021 over aktiekurs for Lemann Brothers jan. 2007-okt. 2008.
MSCI WORLD INDEX sept. 2020 – sept. 2021.
Markederne venter i øjeblikket på en korrektion (så det ser ud til at den kommer nu), men den risikofri rente er meget lav og nogle steder negativ – blandt andet i Europa. Derfor kan investorer ikke rigtig finde en attraktiv alternativ placering af deres penge i andet end aktier og fast ejendom lige nu.
Sådan sikrer du økonomien inden næste krise
Bliv i markedet og spred din risiko
Mange banker og børsmæglere fortæller deres kunder, at aktiegevinsten skal tages hjem nu. Men hvor skal pengene placeres, hvis du sælger nu? Kontanter i et marked med stigende negative renter? Obligationer med et forventet negativt afkast? Og hvor lang tid skal du være ude af markedet? Nej, det er en dårlig løsning, hvis din tidshorisont er lang.
I stedet for at sælge ud og gå i flyverskjul, bør du sørge for god spredning i porteføljen på mange forskellige slags papirer i mange forskellige brancher, markeder og lande. Hvis Evergrandes nedtur udløser en globalkrise – der er der en lille sandsynlighed for – har du små beholdninger af enkeltaktier og andre værdipapirer. Det mindsker din usystematiske risiko for, at det går galt i enkelt virksomheder, brancher eller lande. Det er det rigtige lige nu.
Er du i tvivl, om du har den rette risiko i porteføljen, bør du kontakt din uafhængige rådgiver i Finanshuset i Fredensborg og få hans/hendes vurdering.
Har du ikke en rådgiver er du velkommen til at sende en mail på finansnyt@finanshus.dk eller ringe på 48 47 67 00 og få en snak, om du har den rigtige risiko i din portefølje. Husk at give dit telefonnummer, hvis du vil ringes op.