fbpx
Sådan sikrer du økonomien inden næste krise

Sådan sikrer du økonomien inden næste krise

Næste krise er måske ikke lige om hjørnet, men du skal alligevel forberede dig på den nu. Se 5 måder at sikre økonomien inden næste krise.

Krisen kommer

Det er når samfundsøkonomien har det bedst, at risikoen for en ny krise er størst. Og det går faktisk rigtigt godt i Danmark lige nu, kun få nøgletal er negative. I en perfekt verden kunne væksten være højere, og vi kunne håbe på flere direkte investeringer i ny produktion. Men sandheden er nok, at vi i øjeblikket ikke har arbejdskraft nok til, at begge dele kan lade sig gøre.

Det betyder, at vi har færre ressourcer at tære på, når næste krise rammer os. Derfor kan næste krise blive dyb – afhængig af, hvor den kommer fra.

En finansiel krise er aldrig god for nogen, fordi pengene i samfundet forsvinder. En eventuel ny gældskrise i Europa bliver sandsynligvis langvarig.

Alle scenarier er mulige, og derfor er godt for din privatøkonomi, at du langsomt indretter dig efter dette vilkår.

5 måder at sikre økonomien inden næste krise

Alle privatøkonomier er forskellige, derfor skal du kun forholde dig de måder, der er relevante for dig. Har du eksempelvis kun få aktier, behøver du ikke at bruge tid på det. Har du på den anden side lige købt hus og har store lån, er det vigtigt at kigge på den del af din økonomi.

Du behøver ikke at lave helt om på din økonomi, bare tilpasse den. Det er et spørgsmål om at bruge din sunde fornuft, inden det er for sent.

1. Pas på gearing

Har du formue og samtidig meget i lån, så din nettoformue eksempelvis kun udgør 10-25 % af din gæld, kan en krise ramme dig relativt hårdt. Du bliver hurtigt insolvent, eller teknisk insolvent, som det hedder, når det gælder fast ejendom. Det skete for mange boligejere lige efter finanskrisen i 2008. Det kan være meget ubehageligt, fordi du bliver sat under administration af dine kreditorer.

Har du eksempelvis en forældrekøbslejlighed, eller har du høj andel af afdragsfrihed i din gæld, kan det være tegn på, at du har for høj gearing. Løsningen er som regel at mindske gearingen ved at sælge aktiver og indfri gæld.

Omvendt skal du også passe på med at geare din privatøkonomi yderligere i den nuværende situation.

Undgå gearing i privatøkonomien

2. Vælg de rigtige aktier

Kommer der en krise, reagerer aktiemarkedet med det samme, og der kommer store kursfald over lang tid. Markedet kan falde 30-40 % og kortvarigt – endda mere for bestemte aktier. Der vil ske en udskilning af aktier i dårligt drevne selskaber, som får det ekstra svært. Nogle selskaber vil lukke, andre vil aldrig stige til samme niveau igen.

Derfor sikrer du dig mod krisen ved ikke at have for mange af en bestemt type aktier, og være mere defensiv i dit valg af aktier. Det er du ved at vælge aktier, der falder mindre end gennemsnittet i kriseperioder. Det kan være selskaber, der sælger nødvendighedsvarer som eksempelvis medicin, sundhedspleje og dagligvarer.

Du skal stadig have aktier i formuen, hvis du kan tåle risikoen, og det handler om din tidshorisont, og hvornår du skal bruge pengene. Men du må regne med et stort fald på et tidspunkt.

3. Tilpas din opsparing

Sparer du mange penge op hvert år, skal du anbringe dem på en måde, hvor du er sikret et afkast, der svarer til dine forventninger og ønsker om risiko.

Er din opsparing ikke stor, måske på grund af et lidt for stort forbrug, er det godt at ændre på dette nu. Det nemlig hårdt at gå ind i en krise med et forbrug, der er for højt, og med manglende evne til at spare op.

Netop opsparingsevnen er noget danskerne har udviklet de senest 10 år. Vi er blevet meget bedre til at spare op, end vi var i begyndelsen af nullerne. Det er godt for privatøkonomien på lang sigt, men ikke så godt for samfundsøkonomien. Det er en af grundene til, at vi ikke har højere væksttal i øjeblikket.

Skal du spare op i gode tider?

4. Sørg for tilstrækkelige reserver

Reserver er gode at have, når krisen rammer. Hvor store de skal være afhænger af din jobsituation, og hvor store dine faste udgifter er. Jo mere du er bundet til at betale store udgifter, eksempelvis låneydelser, desto vigtigere er dine reserver.

Du må regne med, at din jobsikkerhed kan ændre sig på et splitsekund, hvis krisen rammer som i 2008. Derfor er det godt, hvis du har luft til at skære i forbruget, og du har likvide reserver til at klare dig 1-2 år frem.

Man skal regne med, at sikkerheden for at job ændrer sig på et splitsekund, hvis krisen rammer som i 2008. Der vil det være godt, at du har luft i økonomien til at skære i forbruget, og at du har likvide reserver, som svarer til, at du kan klare dig 1-2 år frem.

5. Afdrag dine lån

Et meget gunstigt vilkår for din økonomi i dag er den meget lave rente, der gør, at det er billigt at afvikle gæld. Du skal selvfølgelig afvikle den dyre gæld først og derefter alt det andet. Når renten er lavest, er risikoen for en rentestigning størst. Det kan vi se historisk, men det er særlig aktuelt i denne tid.

Når rente er steget, blive det sværere at afvikle gæld, så det er nu, du kan rykke på dette område. Det betyder også, at du kun skal optage nye lån, hvis det passer ind i din økonomi.

Ingen kan vide, hvornår den næste krise rammer, eller hvor lang den bliver. Men det er temmelig sikkert, at den kommer, og at du kan spare/tjene penge, på at forberede dig fornuftigt.

Nedbring gælden hurtigt med variabel rente

Relaterede Nyheder