fbpx
Bliv likvid med danske obligationer

Bliv likvid med danske obligationer

Det kan det være besværligt og dyrt at sikre likviditet til løbende forbrug som pensionist. Danske obligationer er en nem og billig mulighed.

Det koster at blive likvid

Du kan spare op i en pensionsordning, i frie midler, i din virksomhed eller i fast ejendom. Uanset hvad du vælger, skal du på et tidspunkt tage stilling til, hvordan du får pengene udbetalt, så du kan bruge dem.

Er dine penge placeret i en investeringsforening, er der forholdsvis store omkostninger ved at få pengene ud til forbrug. Der er omkostninger ved at sælge investeringsbeviser, det samme gælder også andre typer værdipapirer. Der er også udgifter ved at låne i din bolig. Det koster med andre ord penge at gøre dine midler likvide, så du kan bruge dem.

Udbetalinger af pensioner

Du kan få dine pensionsordninger i din bank eller i dit pensionsselskab udbetalt løbende hver måned. En livsvarig livrente udbetales typisk med en månedlig ydelse resten af dit liv, og det kan føles godt og sikkert, men det kan vise sig at være en dyr og dårlig løsning, hvis du lever kortere end gennemsnittet. Ofte er der desuden ret høje omkostninger på disse ordninger. Ratepensionen får du som regel udbetalt over mindst 10 år – normalt i lige store ydelser pr. måned (annuitetsprincip), men det kan også ske med faldende ydelse (serieprincip).

Du kan ændre en ratepension til en livsvarig livrente, men du kan ikke ændre en livrente til en ratepension. Og har du først ændret din ratepension til en livrente, kan du ikke gå tilbage, så tænk dig grundigt om, inden du gør noget. Du bør i hvert fald ikke vælge livrente for at gøre det nemt for dig selv.

Forlæng udbetaling af pensioner og sænk modregning – Finanshuset Fredensborg

Skab likviditet med obligationer

En nem og billig måde at sørge for løbende likviditet er ved at have danske obligationer i porteføljen. Med obligationer i din portefølje, får du løbende en renteindkomst, og dertil kommer udbetalinger ved udtrækninger til kurs 100. Begge dele indsættes som kontanter i din ordning, i modsætning til en eventuel kursgevinst på dine øvrige obligationer. Udtrækning sker normalt ved udløb af et kvartal. Dækker dette dine løbende udgifter, behøver du ikke at sælge ud af andre papirer. Det er en billig og forholdsvis nem måde at sikre dig likviditet.

Du kan vælge lige præcis den likviditet og risiko du har brug for i porteføljen ved at vælge rente og løbetid på obligationer (eller en portefølje af obligationer). Danske realkreditobligationer har en meget lille kreditrisiko (for at udsteder går konkurs) og derudover en kursrisiko. Men vælger du både variabelt forrentede og fast forrentede obligationer samt korte og lange løbetider, kan du sikre en meget stabil likvid indkomst fra din portefølje.

Du behøver ikke at sælge papirer fra porteføljen, hvis din likvide udbetalinger tilnærmelsesvis svarer til, den ydelse du får fra pensionsordningen. Du slipper dog ikke for at rebalancere risikoen i din portefølje mindst en gang om året – de skal du under alle omstændigheder. Til gengæld kan du typisk sænke niveauet for dine omkostninger til administration fra cirka 2 % eller mere til omkring 0.5 %.

Afkastet på obligationer varierer, i øjeblikket kan du forvente 3-4 % om året. Har du brug for store afkast, hvis din pensionsordning skal udbetales hurtigt, skal du have mange obligationer med høj pålydende rente. Løber udbetalingen over lang tid, kan du vælge at have færre obligationer og flere aktier i porteføljen.

Sådan skal du investere i obligationer – Finanshuset Fredensborg

Administrer porteføljen selv

Det være en fordel for dig at administrere din pensionsordning selv, hvis din bank eller pensionsselskab tager for høje omkostninger for at gøre det.

Tjek evt. din årsopgørelse fra din pensionsudbyder og se, hvad du betaler i omkostninger i øjeblikket. Er det over 0.5 % om året, anbefaler jeg, at du selv administrerer din pension. Har dit pensionsselskab kun dyre ordninger, skal du skifte til en bank eller et andet pensionsselskab.

Den billigste mulighed i øjeblikket er at investere via eget depot i en bank, men vær opmærksom, for der er forskel på omkostningerne i de forskellige banker. Vælg en bank, hvor der ikke er omkostninger på depotet, og hvor handelsomkostningerne ligger på cirka 0,05 % på obligationer og 0,1 % på aktier (der kan være et minimumsbeløb).

Er dine omkostninger i din pensionsordning højere end 0,5 % om året i din bank eller dit pensionsselskab i dag, anbefaler jeg, at du vælger en anden løsning. Er du usikker på, om du selv kan administrere din portefølje med lave omkostninger, kan du få hjælp og vejledning af en uafhængig formuerådgiver.  

Investering med lave omkostninger – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder