fbpx
Lettere at sammenligne boliglån

Lettere at sammenligne boliglån

Det bliver snart lettere at sammenligne boliglån. 5 nye nøgletal hjælper dig gennemskue, hvad et boliglån koster, og hvilket lån er bedst for dig.

Når du skal optage et nyt boliglån eller omlægge de gamle, er det en god ide at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere og sammenligne dem for at finde det bedste. Boliglån er dog komplekse produkter og, at vælge mellem forskellige tilbud kan føles som at sammenligne pærer og bananer.

Nøgletal hjælper dig vælge boliglån

For at gøre det lettere at vælge det rigtige boliglån, stilles der nu nye krav til banker og realkreditselskaber. Fra 1. oktober skal du have et simpelt låneoverblik på 2 sider med 5 centrale nøgletal, når du får tilbud på realkreditlån eller bankboliglån.

De 5 nøgletal er

  • Hvor meget du betaler i gennemsnit om måneden de første 12 måneder.
  • Hvor stort et gebyr du betaler til banken eller realkreditselskabet for at oprette lånet.
  • Hvor meget du betaler i bidrag de første 12 måneder.
  • Hvor meget du i alt skal betale tilbage i lånets løbetid.
  • Debitorrenten og de årlige omkostninger i procent (ÅOP).

3 veje til billigere realkreditlån

Testet og udviklet af forbruger- og konkurrencestyrelsen

Det nye låneoverblik er testet og udviklet af forbruger- konkurrencestyrelsen i et adfærdsøkonomisk eksperiment med 120 deltagere. Her skulle forbrugere sammenligne realkreditlån fra forskellige udbydere og svare på en række spørgsmål, mens deres frustration blev målt undervejs.

Det viste sig at forsøgspersonerne oftere valgte det lån, der passede bedst til deres ønsker, og var mindre frustrerede, når de fik præsenteret en standardforside med låneoverblikket.

Låneoverblikket skal sætte forbrugerne bedre i stand til at gennemskue de tilbud på boliglån, de modtager. Dermed kan de bedre presse udbyderne til at levere de bedste ydelser, og det fremmer alt andet lige konkurrencen.

Vælg det bedste realkreditlån

Relaterede Nyheder