Banker nægter lån til ældre
Ældre boligejere får afslag, når de ønsker at forny lån i banken. Mange pensionister får afslag på lån, fordi rådighedsbeløbet ikke lever op til bankens krav.
Fik nej i 3 banker og måtte sælge sit sommerhus
En artikel i Jydske Vestkysten fortalte for nylig historien om, hvor galt det kan gå, når pensionister søger om lån i banken.
Karen på 74-år fra Kolding, havde haft sit sommerhus i Blåvand ved Vesterhavet i 20 år. Det var finansieret med et afdragsfrit lån, der udløb for nylig. Da hun henvendte sig til sin bank for at få fornyet lånet, fik hun til sin store overraskelse et afslag.
På trods af lejeindtægter fra sommerhuset, en fornuftig opsparing og ingen øvrige gældsposter, vurderede banken, at hendes rådighedsbeløb – det beløb, hun har tilbage hver måned efter faste udgifter – ikke er tilstrækkeligt. Sammen med sin kæreste har hun under 7.000 kroner til rådighed om måneden, hvilket er langt fra bankens krav på 13.000 kroner for at godkende dem til et nyt lån med en rente på 4 %.
Selvom Karen havde en restgæld på kun 1,6 millioner kroner ud af en salgsværdi på 3,4 millioner, blev hun afvist af både Nordea, Middelfart Sparekasse og Arbejdernes Landsbank. Alle 3 banker pegede på Finanstilsynets krav til rådighedsbeløbet. Derfor måtte Karen tage den svære beslutning at sælge sit sommerhus.
Lev af friværdien som pensionist – Finanshuset Fredensborg
Derfor siger bankerne nej
En af de centrale årsager til, at ældre afvises i bankerne, er Finanstilsynets strenge krav. For at beskytte forbrugerne pålægger Finanstilsynet banker at fokusere på kundernes rådighedsbeløb, dvs. den sum, der er tilbage efter faste udgifter. Dette krav rammer ofte ældre, selvom de har betydelig opsparing og ingen yderligere gæld. Det betyder, at mange ældre får afslag, uanset deres økonomi faktisk er god og sund.
Økonom Claus Blendstrup fra Ældre Sagen beskriver bankernes måde at behandle ældre borger som absurd og kalder det for aldersdiskrimination. Finanstilsynets regulering af området skaber en frygt for, at pensionister ikke kan klare fremtidige udgifter, selvom der ofte ikke er nogen reel risiko for banken, udtaler han til Jyske Vestkysten.
Ældre Sagen kritiserer bankernes praksis og Finanstilsynets rolle i at skabe unødige barrierer for ældre. Claus Blendstrup udtrykker bekymring for, at mange ældre mister økonomisk frihed på grund af stive regler, der ikke tager højde for individuelle forhold. Han argumenterer for, at disse regler ikke burde hindre lån, når risikoen for banken reelt er minimal, som i Karens tilfælde, hvor hendes ejendomsværdi og opsparing langt oversteg gælden.
Realkreditlån er også for pensionister – Finanshuset Fredensborg
Planlæg finansiering i god tid
Det er vigtigt, at du tager stilling til finansiering af boligen i hele pensionsperioden, inden du går på pension. Du kan få en ubehagelig overraskelse ligesom Karen, som beskrevet ovenfor, hvis du kommer for sent i gang. Bor du i et område med nedgang i boligsalget, risikerer du, at ingen banker eller realkreditselskaber vil bevillige dig lån i boligen.
Bor du i et område med stigende boligpriser, ser det anderledes ud. Under normale omstændigheder kan de fleste låne op til 50 % af boligens værdi som anslået af banken. Har du brug for finansiering ud over 50 %, for at blive i boligen længe, bør du lave en plan for privatøkonomien i pensionstilværelsen, inden du går på pension.