fbpx
Realkreditlån er også for pensionister

Realkreditlån er også for pensionister

Er realkreditlån også for pensionister? En læser fortæller, hvordan hun måtte opgive drømmen om en ny ejerbolig efter at have solgt sit hus.

Pensionist søger ny ejerbolig

”Else”, der ønsker at være anonym, har skrevet til os. ”Jeg læste med interesse jeres seneste ugebrev om kvinden, der var uinteressant for banker.”

Jeg er en af bankens ”uinteressante” kunder – Finanshuset Fredensborg

”Jeg vil høre, om I vil sætte fokus på, hvorfor banker ikke vil bevillige realkreditlån til køb af en ejerbolig, når man som pensionist sælger sin bolig og står med et overskud.

I 2015 mistede jeg min mand, og boede derefter alene i nogle år. I december 2019 solgte jeg mit hus i Nordsjælland efter at have boet der i 45 år . Huset blev solgt på 1 uge, købt af en familie, der kom fra en andelsbolig i København.

Mit hus blev solgt for 3.9 mio. kr., og jeg stod nu med 1.3 mio. i overskud. Jeg har ejet min bolig siden jeg var 21 år, hvor jeg købte mit første hus for 340.000 kr.

Min bank, Nordea har kendt min økonomi, siden jeg var 20 år, så de ved, hvilken forbruger jeg er.”

Forvent ikke lån til ejerbolig

”Jeg begyndte straks, da huset var sat til salg, at se mig om efter en nyere og mindre ejerbolig. Jeg sendte adskillige forslag til min bank med ejerboligemner, som jeg gerne ville købe, og som jeg havde regnet på økonomien i.

Jeg brugte de forskellige bankers regnemaskiner på nettet til at udregne lån. Ingen af dem havde alder som kriterium. Jeg var glad og tilfreds med de fleste regneeksempler på de boliger, jeg fandt, alt fra byggegrunde over huse til ejerlejligheder.

Ikke desto mindre afslår min bank at bevillige mig et realkreditlån, og råder mig endda til ikke at blive boligejer igen. Jeg beder naturligvis om en forklaring, og en medarbejder fortæller mig – lidt nødtvunget – at jeg som (på det tidspunkt) 70-årig ikke kan forvente at kunne låne til en ejerbolig.

Den besked undersøgte jeg ikke hos andre banker, men jeg har ladet mig fortælle, at allerede ved 65 år begynder bankerne at kigge den anden vej, når pensionister og enlige spørger om lån til en ejerbolig.”

Ejerboligen er din bedste investering – Finanshuset Fredensborg

Besværligheder som lejer

”Jeg opgav drømmen om stadig at eje min bolig, og affandt mig med tanken om, at jeg fremover ikke kunne spare op i en ejerbolig, men må bo til leje, hvor pengene kun går én vej – væk og ud. 

Jeg gik nu på jagt efter lejebolig, og fandt en nyopført 70 m2-lejlighed med lige det, jeg havde brug for. Ren luksus, og jeg er stadig virkelig glad for at bo her nu på 3. år.

Også Nordea var begejstret, og hjalp mig i overgangen med de mange penge til indskud osv., jeg havde brug for.  

Husleje i lejeboligen var 14.500 kr. samt 1.000 kr. a conto til vand og varme i alt 15.500 kr. pr md. Jeg lægger et budget, hvor jeg hver måned skal bruge af min formue for at bo der.

Desværre læste jeg ikke det med småt i lejekontrakten, og allerede i 2021 steg huslejen med 400 kr./md til 15.900/md. Nu forlyder det, at huslejen for min lejlighed stiger yderligere med 1400 kr./md. Måske griber politikere ind, vi får se. Men lige nu har jeg udsigt til en husleje 16.900 for 70 m2.”

Vil banker ikke låne til pensionister?

”Da huspriserne falder nu, tænker jeg ikke, at den private udlejer pt. vil sælge lejlighederne, som måske ellers var planen. Jeg har da heller ikke mulighed for at købe min lejlighed, da jeg ikke længere har så stor en formue at købe for.

Mit spørgsmål er, hvorfor pensionister ikke kan belåne ny ejerbolig hos bankerne? Vi har jo en næsten fast indtægt resten af livet, vi bliver ikke fyret, og vi lever længere end tidligere. Er det bare i Nordea, eller er det også sådan i andre banker?”

Ejerbolig er bedre end lejebolig

Usaglig forskelsbehandling af pensionister

I Finanshuset i Fredensborg mener vi, at det er aldersdiskrimination, når ældre fratages muligheden for købe ejerbolig.

De fleste ældre har en fornuftig formue, og kan derfor lægge en stor udbetaling, og gælden udgør ofte ikke mere end 50 % af værdien af ejendommen. Risikoen for långiver er dermed forholdsvis begrænset.

Desuden har pensionister, der bor i ejerbolig, ofte højere indtægter. Netop fordi de har en del af formuen i fast ejendom, har de færre frie midler. Da indkomst fra afkast af frie midler, der ligger over modregningsgrænsen, giver modregning i offentlige pensioner, giver det for mange pensionister en højere indkomst at eje sin bolig.

Derudover er udgiften til at leje sin bolig ofte højere end udgifterne ved at eje. Du kommer langt på ejerboligmarkedet med et boligbudget på 14-17.000 kr.

 Lev af friværdien som pensionist

Relaterede Nyheder