Jeg er en af bankens ”uinteressante” kunder
Sådan sagde Kirsten, da vi talte med hende. Mange af bankens ”uinteressante” kunder kan i praksis ikke skifte bank. Har bankerne helt glemt deres almindelige kunder?
Der er jo ikke frit valg
”Nu skriver I, at det er svært at vælge bank på grund af uigennemsigtige aftaler. Men der er et andet problem, som I måske skulle tage op, når det gælder banker, og det er, at der jo ikke er frit valg!”, skrev Kirsten i en mail til os. Navnet er ændret, da hun ønsker at være anonym.
Kirsten reagerede på vores artikel, om hvordan bankerne gør det svært for kunderne at skifte til en bedre bank. Hun bor i en lille landsby på Fyn. Jeg har ringet til hende for at høre om hendes oplevelse. Hun beskriver sig selv.
”Jeg har ingen gæld – bortset fra et lille kreditforeningslån. Jeg har hverken billån, forbrugslån eller den slags. Børneopsparing har jeg ikke brug for – ungerne er jo voksne. Jeg har ingen pensionsopsparing, det er jeg for gammel til, jeg er jo pensionist…
Jeg har heller ikke brug for eller råd til en dyr kassekredit. Når jeg køber noget, betaler jeg kontant. Jeg har egentlig bare brug for et sted at opbevare mine penge.”
Svært at vælge den rigtige bank – Finanshuset Fredensborg
Umuligt at skifte bank
”Jeg har selv prøvet at skifte bank, men det var umuligt. OK, nu har jeg jo ikke prøvet samtlige banker i landet, men dér, hvor jeg har prøvet, vil de ikke have mig. Det var både været i den lokale sparekasse og større banker i den nærmeste by.
De fortalte mig endda direkte, at jeg ikke var interessant, for de kunne ikke tjene noget på mig! Det er godt nok et par år siden, men jeg tvivler på, det har ændret sig.”
Da jeg i sin tid skulle bygge hus, var én af de større banker ivrig for at få mig ind som kunde samme sted som min mand. Jeg er ikke interesseret i samme bank, da min integritet er vigtig for mig – det gælder også min bankforbindelse.
Negativ rente og dårlig service
”Det er galt nok, at folk som mig reelt betaler negative renter, uanset hvor meget der står på kontoen, det sørger gebyrerne for! Det har medført, at jeg nu kun har én bank – jeg havde engang to, den anden stod for kreditforeningslånet for en del år siden. Det er rigeligt at betale gebyrer ét sted.”
”Står der bare 15.000 på kontoen og gebyrerne er på 360 kr. svarer det til en negativ rente på 2,4 % – og det er jo ikke fordi, bankerne ikke tjener penge, eller at de er ved at gå konkurs…”
Lige nu bliver jeg, hvor jeg er, da jeg næppe får noget økonomisk ud af at skifte. Men princippet med, at det nærmest er umuligt at skifte bank, bør der gøres noget ved.
”Kan I ikke tage dette problem op og fortælle folk, hvad stiller vi ”uinteressante kunder” op, når vi er trætte af vores bank og deres efterhånden dårlige service?”
Det er som om, de er holdt op med at bekymre sig om, hvad almindelige mennesker har brug for.
Et alternativ til negativ rente i banken
Skærpede krav til kunder
Det kan være svært at skifte bank. Kirstens historie er ikke ualmindelig, når kunder ikke har behov for bankens tungere produkter. Det er et samfundsproblem, når det bliver svært og dyrt for nogle borgere at have en bank.
Som forbruger bør du løbende sikre dig, at din bank leverer det, du har brug for. Får du ikke skiftet bank i tide, kan det blive svært senere hen.
Så længe du har formue, får du sandsynligvis ikke svært ved at skifte bank. Når du har fast ejendom, har du nok også muligheder. Og dog, selvom Kirsten har både fast ejendom og opsparing, er det svært at finde en ny og bedre bank. Det viser, at bankerne har skærpet kravene til, hvor god en forretning du skal være for at blive kunde.
Vi har accepteret, at bankerne stiller disse krav, men bør vi egentlig? Vil du acceptere, at dit lokale supermarked, ikke vil handle med dig, fordi du kun køber tilbudsvarer. Nej, vel? Spørgsmålet er, om alle skal have ret til købe bankens produkter til de priser, der står på deres prisliste.
Måske vil konkurrencen om (de gode) kunder, gøre det sværere for de øvrige kunder fremover. Du bør under alle omstændigheder være opmærksom på, om du har brug for at skifte bank, inden du går på pension. Når du først er pensionist, ser bankerne på dig med andre øjne, dels på grund af lovgivningen, men også fordi du måske ikke længere er en god forretning for dem.