fbpx

Boligpriserne stiger – skal du købe bolig nu?

Boligpriserne stiger, og lave renter og faldende ledighed gør det svært at se enden. Men krisen kommer før eller siden – og det skal du tænke på nu.

Boligpriserne er steget i lang tid – især i København og de store byer. Arbejdsløsheden falder og ledigheden er meget lav, så mulighederne på arbejdsmarkedet er gode. Det giver familierne mod på at løbe risikoen ved at købe fast ejendom. Derfor er efterspørgslen på boliger høj på trods af prisstigningerne.

3 grunde til at investere i en ejerbolig

Forskellige prisstigninger i by og land

Nu er boligpriserne steget så meget, at økonomerne taler om en boligboble i de store byer. Andre steder er boligpriserne stadig ikke nået niveauet fra 2007, da finanskrisen begyndte. Det er dog helt normalt, at priserne i andre dele af landet ikke stiger lige så meget som i de store byer.

I Nordjylland påvirkede højkonjunkturen op til finanskrisen eksempelvis ikke boligpriserne særlig kraftigt. Det betød at krisen ikke ramte nordjyske boligejere lige så hårdt som boligejere i andre dele af landet. Der var fx færre familier i Nordjylland, der blev teknisk insolvente (hvor gælden er større end værdien af boligen) end andre steder.

Under den forrige højkonjunktur steg huspriserne fra midt i 90’erne frem til 2007 – altså ca. 10-15 år afhængigt af, hvor i landet boligen lå. Der er ikke grund til at tro, at denne højkonjunktur skulle være anderledes. Hvis de store byer er godt 5 år inde i en periode med stigende boligpriser, så vil prisstigningerne nu begynde at sprede sig til andre dele af landet. Der er simpelthen ikke plads til flere prisstigninger i de store byer.

4 råd til et bedre boligkøb

Hvor meget bør du låne til boligkøb?

Hvis du skal låne mere end 4 gange husstandsindkomsten for at købe en bolig, begynder købet at blive usundt for din økonomi.

Det er naturligvis en generel tommelfingerregel, der ikke gælder for alle, da forbruget kan variere meget fra familie til familie. Men som hovedregel skal du være tilbageholdende med at købe bolig, når boligmarkedet er i overgear, som vi ser det i de store byer i øjeblikket.

Køb bolig i eller udenfor storbyen

De høje priser i de store byer får mange familier til at se efter en bolig andre steder. På den måde breder udviklingen sig fra byerne til landdistrikterne, det er vi vidne til i øjeblikket.

Det bør også indgå i dine overvejelser, hvis du vil købe bolig i den nærmeste fremtid. Vil du købe en forholdsvis billig bolig i et område, hvor priserne kan stige, eller vil du købe en forholdsvis dyr bolig, der allerede er steget meget, hvor prisen på lang sigt formodentlig er endnu højere?

Det er din evne til at afdrage gælden, der er afgørende. Uanset rentevilkår vil afdraget jo fylde det samme i privatøkonomien over tid. Derfor skal du sikre, at dine afdrag på lån afspejler risikoen for at boligen falder i værdi, uanset om du køber en dyrere bolig i byen eller en billigere bolig på landet.

Historien gentager sig, og krisen kommer før eller siden. Det skal du tænke på allerede, når du køber boligen.

Relaterede Nyheder