fbpx
Den bedste opsparing – aktier eller fast ejendom?

Den bedste opsparing – aktier eller fast ejendom?

Hvad er den bedste opsparing – aktier eller fast ejendom? Find den rigtige balance mellem aktier og fast ejendom i din privatøkonomi.

Du kan ikke bo i en aktie, men du kan investere i en ejerbolig. Det er en væsentlig forskel på aktier og fast ejendom, som mange overser, når de sammenligner de to. Investerer du hele din opsparing i aktier, skal du stadig betale husleje ved siden af.

Derfor bør merudgiften ved en lejebolig i forhold til en tilsvarende ejerbolig trækkes fra i afkastet fra aktierne, når du sammenligner aktier og ejerbolig som investering.

Investering i aktier eller fast ejendom – hvad er bedst?

Selv eksperter fra store finansielle virksomheder udelader ind imellem huslejen, når de sammenligner aktier og fast ejendom som opsparingsformer. Det gælder fx Nykredit i denne artikel: Investering i aktier vs. mursten

Det er ellers en udmærket artikel med den vigtige pointe, at aktier og fast ejendom skal supplere hinanden i en almindelig investeringsstrategi. Men sammenligningen korrigerer altså ikke afkastet for huslejeomkostningernes betydning.

Artiklen viser en oversigt over afkastet for huse og aktier gennem de seneste 25 år. For aktier er afkastet 1000 % mens investering i hus har givet 200 %. Det er jo en markant forskel om end den bliver betydeligt lavere, hvis huslejen regnes med.

Image link

Læg en ny plan for din økonomi

Få en plan der sikrer din formue på lang sigt
Få en uforpligtende samtale med en erfaren rådgiver

Den rette balance mellem aktier og fast ejendom

Det er svært at sige noget generelt om, den rette balance mellem investering i aktier og fast ejendom, fordi det afhænger af dine ønsker til boligen. Nogle mennesker vil gøre alt for at bo i et slot, mens andre kan nøjes med få kvadratmeter i en lille lejlighed. Derfor er der stor forskel på, hvor store udgifter boligen giver i privatøkonomien.

Som tommelfingerregel bør du altid have fast ejendom som udgangspunkt for din langsigtede opsparingsplan. Du bør tilrettelægge dit køb, så gælden frem mod pensioneringen falder tilpas meget i forhold til, hvor længe du ønsker at blive boende.

Du kan købe for meget fast ejendom, og som artiklen fra Nykredit viser, kan det betyde, at du ikke har midler til mere lukrative opsparingsformer hen ad vejen. Jeg går dybere ind i denne problemstilling i næste uges blog (uge 42 2017) og viser denne sammenligning i tal.

Dette blogindlæg er det første af en serie på 3, hvor jeg undersøger, om det er bedst at spare op i aktier eller i fast ejendom. Skal du vælge en af delene eller en kombination af de to?

De to andre blogindlæg i serien er: Opsparing i aktier eller fast ejendom 2 og her: Opsparing i aktier eller fast ejendom 3

3 grunde til at investere i en ejerbolig

Relaterede Nyheder