fbpx

Sådan vælger du det rigtige lån

Sådan vælger du det rigtige lån. Når du vælger lån til dit nye hus eller i forbindelse med omlægning af lån, har det langtrækkende konsekvenser for din økonomi. Det kan derfor betale sig for dig at bruge tid og penge på at træffe det rigtige valg.

Når du vælger lån, skal du først vælge en afdragsprofil på lånet og først derefter tage stilling til, om lånet skal være fast eller variabelt forrentet.

I afdragsprofilen fastlægger du, om der skal afdrages på gælden og over hvor mange år. Her tager du udgangspunkt i hvor lang tid du har brug for lånet. Regner du fx kun med at bo i huset i 10 år, så vælge ikke et 20 eller 30-årigt lån.

Rente og omkostninger

Om du skal vælge fast eller variabel rente afhænger af, om jeres økonomi kan tåle de udsving i låneydelsen, du må forvente på et variabelt forrentet lån.

Derudover bør du være opmærksom på omkostninger i form af bidrag og kursskæring. Bidragssatserne og kursskæring ved refinansiering er de senere år steget generelt, særligt på de variabelt forrentede og/eller afdragsfri lån. Så hvis du alene kigger på de omkostningerne til realkredit og evt. bank, så peger pilen på et fastforrentet lån.

Indfrielsesvilkår

Endelig er det godt at være opmærksom på indfrielsesvilkår på lån. Vælger du et konvertibelt fastforrentet lån, er du sikker på, at jeres restgæld ikke kan stige til mere end den nominelle værdi. Med et variabelt forrentet lån risikerer du et kurstab, hvis du indfrier det før tid, – især hvis rentetilpasningen sker med flere års mellemrum.

Rådgivning

Optagelse og omlægning af realkreditlån kan have meget stor betydning for din privatøkonomi fremover. Du bør derfor benytte lejligheden til at få en grundig gennemgang af jeres økonomi af en uafhængig rådgiver.

Du skal dog sikre dig, at din rådgiver ser på jeres samlede økonomi og ikke kun på lånedelen. Det er nemlig nødvendigt for at afgøre, hvilket lån der er det rigtige for dig.

Har du de rigtige lån?

  • Har du for høj risiko i din boligøkonomi?
  • Vi hjælper dig med at vælge de lån, der passer til din økonomi.
Relaterede Nyheder