fbpx

Vent ikke på at boligpriserne falder

Boligpriserne i de store byer er steget meget. Men det kan blive dyrt at vente på et prisfald. Er prisen for høj i de store byer, prøv i stedet at finde drømmeboligen uden for storbyen.

Boligmarkedet svinger

Historien viser, at boligmarkedet svinger meget over tid, og bobler i boligmarkedet ikke er sjældne. Du risikerer at købe katten i sækken, så det er ikke uden risiko at være boligejer. Alligevel bliver boligejere generelt godt belønnet for at eje deres bolig i forhold til alternativerne.

To slags afkast af investering i en ejerbolig

Du kan ikke bo i en aktie, og en obligation giver ikke ly om natten. Omvendt er ejerboligen også en investering, hvor du får afkast af en eventuel stigning i boligprisen. Men ejerboligen giver også et afkast gennem lavere boligomkostninger. Du sparer nemlig forskellen mellem omkostningerne på din ejerbolig (eksklusive afdrag på lån) og prisen for en tilsvarende lejebolig.

Det skyldes, at langt de fleste lejeboliger, er en del dyrere end en tilsvarende ejerbolig. Lejeboligens ejer skal jo tjene penge, og almennyttige boligselskaber skal i det mindste undgå at tabe penge.

Hertil kommer, at du som boligejer er fritaget for skat, når du sælger din bolig (parcelhusreglen), og at du kan trække renteudgifter fra i skat. Staten belønner dig for at eje din bolig, og det benytter mange danskere sig af – heldigvis.

3 grunde til at investere i en ejerbolig

Ejerboliger fordeler velstand

Fortjenester på fast ejendom er en af de væsentlige måder, vi har valgt til at fordele de arbejdsfri gevinster i Danmark. Når væksten gør os alle rigere, får boligejerne del i velstandsstigningen gennem stigende priser på fast ejendom.

I Danmark er der langt flere boligejere end eksempelvis i Schweiz, derfor er det betydeligt lettere at få del i, den velstand samfundet skaber i Danmark end i Schweiz. Du risikerer dog også at blive fattigere, hvis Danmark mod forventning ikke bliver rigere fremover. Det tyder alt dog på, vi bliver.

Lige så sikkert er det, at der på et tidspunkt kommer en ny lavkonjunktur, finanskrise, gældskrise, oliekrise eller en helt ny slags krise, vi aldrig har set før. Derfor vil der komme tidspunkter, hvor du som boligejer kommer i tvivl om, du har gjort det rigtige. Sådan er det at have formue, uanset hvor i verden du bor.

Det er billigere at eje end at leje

Selv når du medregner fald i værdien af ejerboligen på grund af kriser og andet, vil en lejebolig i langt de fleste tilfælde være dyrere målt over en periode på mange år. Selvom du ikke tjener på prisstigninger, får du alligevel på en gevinst på grund af en lavere husleje gennem årene. Det gælder eksempelvis for mange boligejere i yderdistrikterne.

Udviklingen i boligpriserne i Danmark gennem de seneste 50 år har betydet, at nogle familier har tjent millioner, mens andre har tabt mange hundredetusinde kroner. Der er dog ingen almindelige boliger, der har tabt værdi over de seneste 15-20 år (jeg ser her bort fra forurenede grunde og lignende).

Ejerbolig er bedre end lejebolig

Skal du købe nu eller vente?

Mange unge familier, der overvejer at købe bolig i de store byer, udskyder beslutningen, fordi det er for dyrt. Det er dog ikke sikkert, at det nogensinde bliver bedre. Tendensen er, at boliger i store byer stiger mere end andre steder, det gælder stort set i hele Europa, ja hele verden. Generelt vil folk hellere bo i byerne end på landet.

Måske er det bedre at ændre planer og slå sig ned uden for de store byer. Ventetiden på lavere priser i de store byer kan blive lang, og du kan gøre gode køb andre steder med en billig lav rente til finansieringen lige nu.

Alt i alt kan det blive dyrt og skuffende at vente 5-10 år på et fald i ejendomsmarkedet. Ikke mindst, hvis du i mellemtiden betaler for meget for en lejebolig, der måske oven i købet ikke lever op til dine ønsker og behov.

Overvejer du at købe bolig, eksempelvis i København, så tag højde for, at der også fremover bliver flere københavnere og eventuelle høje omkostninger ved at bo til leje. Derfor er det måske bedre at købe nu end at vente?

Boligpriserne stiger – skal du købe bolig nu?

Relaterede Nyheder