fbpx
Sådan sikrer samlevende hinanden

Sådan sikrer samlevende hinanden

Ugens FiF. Lever I sammen uden at være gift. Har I sikret jer ved skilsmisse og dødsfald? Undgå svære konflikter og økonomiske tab. Sådan sikrer samlevende hinanden.

Ægtefæller har som udgangspunkt formuefællesskab, der sikrer at boet deles ligeligt, hvis de bliver skilt. Nogle opretter dog en ægtepagt om særeje.

Lever du og din partner sammen uden at være gift, bør I være opmærksom på nogle forhold, der kan få stor betydning for jeres økonomi. Mange tror fx at, fordi de har fælles økonomi, har de også formuefællesskab, der sikrer ligedeling, hvis forholdet ophører. Det er ikke tilfældet.

Når ugifte samboende vælger at gå hver til sit, beholder hver part de aktiver, de har købt hver især ligesom de hæfter for gæld i eget navn. Det er altså som udgangspunkt den person, der står på skødet, købsaftalen eller fakturaen, som har retten til hus, bil, køleskab eller andre aktiver.

Det er dyrt at blive skilt

Overvej sameje

Vil I undgå at skulle diskutere, hvem der ejer og har krav på de forskellige aktiver i forholdet, kan i på forhånd aftale vilkårene for sameje.

I en samejekontrakt, kan I på forhånd aftale ejerforhold for fast ejendom, hvordan udgifter skal fordeles, og hvilke forhold der gælder i tilfælde af et salg.

På samme måde kan I med en samlivskontrakt aftale, hvem der ejer hvilke aktiver, og hvordan de skal fordeles, hvis forholdet går i stykker.

Testamente

Endelig bør I som papirløst samlevende være klar over, at I ikke automatisk arver hinanden, uanset hvor længe i har boet og levet sammen. For at sikre hinanden i tilfælde af dødsfald, bør I derfor overveje at sikre økonomien med et testamente.

Se hvordan du sikrer økonomien med juridisk rådgivning

Relaterede Nyheder