fbpx
Investering med lave omkostninger

Investering med lave omkostninger

Du kan spare mange penge, hvis du selv investerer med lave omkostninger via eget depot. Det er ikke svært, følg 6 trin til investering i eget depot i banken.

Investering i eget depot

Vil du investere selv, skal du være tilmeldt et eget depot i din bank. Har du din kapitalpension eller aldersopsparing i bankens pulje eller private banking-aftale, skal du opsige dem og få pengene overført til dit eget pensionsdepot. Vær dog opmærksom på, at omkostningerne kan blive for høje, til at det kan betale sig at opsige små depoter.

Bruger du et pensionsselskab eller et livsforsikringsselskab skal du være opmærksom på, at der kan være forsikringer og garantier, som skal videreføres.

Det bedste er som regel at placere pengene i en investeringsforening med god spredning på mange værdipapirer. Kursen på investeringsforeningen betyder ikke noget, men det er til gengæld meget vigtigt for dit afkast, at du vælger en forening med lave omkostninger. De laveste årlige omkostninger på en aktiebaseret investeringsforening er ca. 0,5 %, og de højeste er omkring 3 %, så der er stor forskel.

Er du i tvivl om, hvilke investeringsforeninger, du skal vælge, bør du kontakte din uafhængige rådgiver. Har du ikke en, kan du få en uforpligtende samtale med en rådgiver om din formue og investering.

Spar omkostninger og vælg din risiko

Noget af det vigtigste, når du investerer selv, er at vælge forholdet mellem aktier og obligationer i din portefølje, for det bestemmer risikoen på din investering. Er der 10 år eller længere til du skal bruge pengene, kan du have en høj andel af aktier -eksempelvis 80 % af det investerede beløb.

Er der 1-10 år, til du skal have pengene udbetalt, skal du have en højere andel af obligationer. Jo nærmere du er på det tidspunkt, du skal bruge pengene, desto højere skal din andel af obligationer og indlån i bank være. Er der mindre end et år til, du skal have pengene ud, kan det i reglen ikke betale sig at investere pengene. I øjeblikket er der dog negative renter på indlån i banken, så det kan være, at du alligevel skal investere frem for at betale negative renter.

Har du den rigtige risiko i din portefølje?

Sådan investerer du via eget depot i banken

Her får du en guide med 6 trin til at komme i gang med at investere via eget depot i banken.

  1. Opsig din aftale om puljeordningen, formuepleje eller Private Banking, hvis du har sådan en. Regn med lidt modstand i den anledning. Hvis du har en kontakt i Private Banking-afdelingen, vil du efter opsigelsen få din normale bankrådgiver tilbage, hvis du havde en.
  2. Bed om at blive oprettet som bruger i netbankens investeringsmodul. Du skal underskrive en aftale, hvor du fraskriver dig rådgivning. Det er bankens ansvarsfraskrivelse. Det kan du roligt gøre.
  3. Bed om at då fjernet en eventuel begrænsning på, hvor meget du kan handle pr. dag. En sådan grænse kan være irriterende, hvis du skal handle større beløb. Grænsen er ofte ved 200.000 kr. pr. dag.
  4. Overvej hvordan de fremtidige investeringer skal se ud og find investeringsprodukter, der passer til din strategi. Bankens standardinvesteringsforeninger er normalt ganske dyre. Du kan finde informationer om investeringsfonde på hjemmesiden www.morningstar.dk, hvis du føler dig klædt på til det. Alternativt kan du få uafhængig investeringsrådgivning.
  5. Før din investeringsstrategi ud i livet ved at handle via din netbank. Brug søgefeltet under ”investering” og angiv den investeringsfond, du ønsker at købe. Det koster ca. 150-200 kr. at handle papirer for 100.000 kr. Skal banken ordne det, koster det til sammenligning ca. 1.000. kr.
  6. Skal du udføre handler over flere dage, er det bedst, at du på forhånd beslutter dig for, hvilke dage du vil handle. På den måde bliver du ikke fristet til at lade dine følelser influere på handlen. Du bør så vidt muligt undgå at lade sig styre af håb eller frygt for, hvordan markedet udvikler sig fremover. Har du en god strategi med en fornuftigt risikoprofil for dine investeringer, skal du holde fast i den.
  7. Investerer du fra et selskab så skal du bruge en LEI-kode, så husk at bestille/betale for denne.
Image link

Få mere ud af dine investeringer

Få en investeringsplan med lave omkostninger
og en risiko, der passer til dig

Køb og hold

Mange tror, at det er vigtigt at følge med i kurserne og reagere på, hvad der sker i på aktiemarkedet. Men du kan ikke forudse udviklingen på værdipapirmarkederne, det er der ingen der kan. Derfor kan du selv være lige så god til at passe dine investeringer som banken, og så sparer du tilmed de omkostninger.

Som udgangspunkt bør du holde dine investeringer i lang tid, gerne flere år, inden du handler igen. Det hedder køb og hold. Du bør dog se på dit depot cirka en gang om året, og investere eventuelle udbytter, der måtte være kommet i mellemtiden.

Det kan ikke betale sig at handle ofte. Derfor bør du holde dig til din strategi, også selvom det ser ud som om aktierne har ”toppet”, eller der står i avisen, at der er udsigt til store fald eller stigninger i værdipapirerne. Hver eneste gang du handler, medfører det omkostninger og skat, og det er bedst at undgå, hvis du vil have et godt afkast af dine investeringer.

Relaterede Nyheder