3 måder at undgå store tab på aktier
Mange aktieejere overvejer at sælge efter en periode med tab på aktiemarkedet. Aktier er dog stadig det rigtige for de fleste. Her er 3 måder at undgå store tab på aktier.
Dårlig periode for aktier
Tjekker du løbende din portefølje af aktier, har du set, at de er svinget meget op og ned, men mest ned, i årets første halvdel. OMXC25 fakdt eksempelvis cirka 10 % fra august 17 til juli 2018.
OMXC25 august 2017 – juni 2018, kurs ved luk. Kilde: Morningstar/Euroinvestor Se seneste udvikling i OMXC25
Det er en helt almindelig udvikling for aktier, men det alligevel en blandet fornøjelse, at se røde tal, når du som investor tjekker udviklingen i din portefølje. Det er dog i høj grad et spørgsmål om perspektiv. Eksempelvis steg OMXC25 med 10 % fra slutningen af 2016 til juli 2018. Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt?
Det er en udfordring for mange aktieinvestorer ikke at vurdere sit afkast over korte perioder.
Du skal være indstillet på, at aktiekurserne stiger og falder. Det nytter ikke noget at ærgre sig over, at du ikke solgte dine aktier, inden markedet faldt. Spørg i stedet dig selv, hvis du havde solgt, hvornår skal du så købe aktier igen? Det er umuligt at afgøre. Sælger du ikke, taber du på et kursfald, men køber du ikke igen går du glip af en kursstigning.
Du bør derfor altid have aktier i porteføljen, og du skal sørge for løbende at tilpasse risikoen til dine ønsker og behov.
3 måder at udgå store tab på aktier
I perioder, som nu, med store udsving og faldende tendens på aktiemarkedet er det naturligt at blive nervøs for dine aktieinvesteringer. Det behøver du dog ikke, hvis du bruger disse 3 måder til at undgå tab på aktier.
1. Hav lang tidshorisont
Er din tidshorisont lang, dvs. løber din opsparing over lang tid, som fx i en pensionsordning, er det fornuftigt at have aktier i porteføljen. Jo længere horisont for dine investeringer, desto mindre betyder perioder med kursfald (eller kursstigning) for din investering.
Det er afkastet på lang sigt, der betyder noget. Tidshorisonten for din opsparing er afgørende for, hvor mange aktier og obligationer, du skal have i porteføljen.
2. Sæt mål for dit afkast
Det er klogt at sætte et mål for dit forventede afkast af din portefølje, det gør det muligt at styre forholdet mellem risiko og afkast. Er dit afkast et år større end forventet, kan du sænke risikoen en smule – og omvendt, hvis afkastet er mindre end forventet. Men tilpas ikke porteføljen for ofte, for så stiger omkostningerne.
Forventer du eksempelvis et afkast på 5-6 % om året, kommer du ikke uden om at have aktier i porteføljen. For en portefølje udelukkende med obligationer er et aflast på 2-3 % super flot i dagens finansmarked. Der skal altså være en overvægt at aktier i langt de fleste porteføljer for at skabe et rimeligt afkast.
3. Spred din risiko
For de fleste investorer er det en fordel at sprede risikoen på forskellige aktiver, – det er sjældent, at alting falder samtidig. Det er fx godt at have korte obligationer, hvis markedet falder, for så har du nogle værdipapirer, du ved er meget prisstabile.
Omvendt er det også godt at have værdipapirer med et stort potentiale for afkast, og her er aktier vigtige. Det er altså vigtigt for de fleste at have god spredning på forskellige slags værdipapirer for at have en fornuftig portefølje.
Det er også vigtigt at have spredning mellem forskellige aktier, så du eksempelvis ikke kun har danske aktier, bankaktier eller aktier i dollar. Det gælder om at have lidt af det hele.
Er du klar til det næste krak?
Der er mange gode (og dårlige) grunde til at have aktier i porteføljen, så det er vigtigt ikke at lade sig skræmme af en dårlig periode, som vi har oplevet i først del af 2018. Der har været mange dårlige perioder for aktierne, og der kommer helt sikkert flere i fremtiden.
Vi ved, at der kommer et nyt aktiekrak på et tidspunkt. Du hverken kan eller skal forudsige hvornår. Du skal bare sørge for, at du hele tiden har den rigtige risiko i porteføljen, så du ikke taber for meget, når aktiekrakket rammer.