fbpx
Bæredygtige Vestas

Bæredygtige Vestas

Vestas topper i 2022 liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Vestas har sat ambitiøse mål, men bæredygtig omstilling er kompliceret og tager tid.

Vestas er verdens mest bæredygtige

Den danske vindmølleproducent Vestas er blevet kåret til verdens mest bæredygtige selskab af det Canadiske analysebureau Corporate Knights, skriver Børsen. Flere danske virksomheder er godt repræsenteret på listen. Chr. Hansen indtager andenpladsen, Ørsted har en syvendeplads, Novozymes er nummer 35 og Coloplast nummer 85.

Vestas topplacering skyldes bl.a. selskabets grønne energiløsninger, herunder den 2 år gamle bæredygtighedsstrategi og målsætningen om at være CO2-neutral i 3030. Herudover handler det om Vestas køreplan for cirkularitet, som skal bidrage til at gøre det muligt at producere 100 % genanvendelige vindmøller i 2040.

Vestas mål for bæredygtighed

  • Reducere udledningen af CO2fra selskabets egne aktiviteter med 55 % i 2025 og 100 % i 2030
  • Reducere CO2-udledningen fra selskabets værdikæde med 45 % pr. produceret megawattime i 2030
  • Producere 100 % genanvendelige vindmøller uden overskydende affald i værdikæden i 2040

4 danske klimaaktier til porteføljen

Kompliceret bæredygtig omstilling

Vestas har arbejdet med sine mål for bæredygtighed i et par år, og bæredygtighedschef Lisa Ekstrand siger til Børsen, at selskabet endnu ikke helt har knækket den præcise kode til, hvordan de når målene, men at arbejdet er i fuld gang.

Kontorer og fabrikker kører allerede på grøn strøm, og Vestas er ved at udskifte alle biler frem mod 2025. Det er nu andre steder, de helt store slag skal slås, for ifølge en selskabets bæredygtighedsrapport stammer ca. 99 % af Vestas totale CO2-aftryk fra leverandørernes aktiviteter.

Eksempelvis er Vestas og andre vindmølleproducenter blevet kritiseret for at købe en del af ståltårnene til vindmøllerne i Kina og transportere dem over lange afstande. Ekstrand siger dog til Børsen, at Vestas adresserer hele forsyningskæden inklusive transport.

Vestas er kåret til verdens mest bæredygtige selskab (Børsen – kræver abonnement)

Verden bliver mere bæredygtig

Det er flot, at danske virksomheder ligger så godt på listen. Det er selvfølgelig ikke alle danske virksomheder, der er lige så dygtige, som dem på listen. Men placeringerne vil sætte lys på det danske aktiemarked, og det vil presse flere danske virksomheder til at gå med på denne grønne bølge.

Det er vigtigt at understrege, at der er mange måder at gøre en virksomhed grøn og bæredygtig. Det er ikke kun virksomheder, som har grønne produkter, der kan komme i top. Det handler også om at gøre processer og råvarer bæredygtige. Vestas kommer i top, fordi de har gjort noget på begge dele.

I de kommende år vil der komme mange penge i grønne projekter. Det betyder at grønne projekter og selskaber indimellem vil stige til helt urealistiske priser/aktiekurser. Det vil du kunne se på p/e værdierne (prisen for en krones indtjening). Der vil også opstå kriser på den baggrund a la dot-com krisen i starten af nullerne.

Når du investerer, skal du holde øje med, at der ikke kommer for mange penge i en enkelt aktie eller i en enkelt branche, og samtidig løbende gøre din portefølje mere grøn.

Nem og sikker bæredygtig investering

Relaterede Nyheder