fbpx
Aktierne i modvind

Aktierne i modvind

Fald fra årets start har givet aktierne modvind i 2022. Fortsætter aktiefaldet? Hvad sker der egentlig i aktiemarkedet? Her er 2 råd til hvad du bør gøre.

Hvad sker der egentlig i aktiemarkedet?

Det har sandsynligvis været aktierne, der har drevet afkastet i din værdipapirportefølje de seneste mange år. OMX C25 er eksempelvis steget 75 % de seneste 5 år. Og aktierne vil sandsynligvis fortsætte med at drive afkastet fremover, så lad ikke lidt kursfald først på året skræmme dig ud af aktier.

Efter mange år med store stigninger og historisk høje P/E-værdier (prisen for en årlig tjent krone) vil potentialet for fremtidige kursstigninger naturligvis falde, fordi rentestigninger udhuler værdien af den fremtidige indtjening. Aktierne må nødvendigvis falde, når nationalbankerne varsler højere renter i 2022.

Det er en grundlæggende sammenhæng, der her kommer til udtryk. På sigt vil prissætningen af produkter og tjenesteydelser i virksomhederne følge inflationen (højere energipriser betyder højere omkostninger som betyder højere priser på sigt), og renterne vil som hovedregel også følge inflationen. Inflationen, som pt. er drevet af stigningen i energipriserne (og råvarepriserne) vil i 2022 påvirke det finansielle marked mere, end vi har set det i mange år.

På længere sigt vil indtjeningen i selskaberne formentlig skulle stige, men da mange selskaber er i hård priskonkurrence, kan virksomheder med eksempelvis ringe produkter eller tung balance (høj gæld) komme i problemer, når renten og inflationen stiger. Bundlinjen får det svært, når renteudgifterne stiger og det bliver bare værre, hvis produktet eller forretningsmodellen ikke kan modstå priskonkurrence.

Konsekvensen er at nogle selskaber vil bukke under, mens andre vil vokse mere end forventet.

Investering i aktier

Tilpas din risiko

Det er en fundamental ændring, vi ser i markedet i øjeblikket, der kræver en stor spredning i din aktieportefølje. Du bør stadig have aktier, men du skal være mere opmærksom på, at du har mange slags aktier, i mange markeder og i mange valutaer. Og generelt bør du mindske eller måske helt undgå vækstaktier med en høj gæld i porteføljen. Sørger du for det, tager du toppen af din risiko.

Derudover er der spørgsmålet, om du med fordel kan rebalancere risikoen i din portefølje – har du den rigtige blanding af aktier og obligationer i din pensionsordning, frie midler eller virksomhed?

Hård start for danske aktier

Bliv i markedet

Når der har været fald i markedet, kan det være fristende at krybe i flyverskjul, sælge ud, tage gevinsten hjem nu, og se tiden an. Sådan tænker mange, men det er faktisk en rigtig dårlig ide.

Erfaringen viser, at på lang sigt er du bedst tjent med at blive i markedet – med en portefølje, der afspejler den risiko du ønsker. Det betyder sandsynligvis, at du skal overveje at sænke din risiko i den kommende periode.

Glem ikke, at aktier har givet meget store afkast de seneste 10 år, og det gør de sandsynligvis også de kommende 10 år. Men intet er som bekendt helt sikkert, så derfor skal risikoen svart til dine ønsker og behov.

MSCI WORLD-indeks, nov. 2007 – jan. 2022. Udviklingen i MSCI WORLD-indekset de seneste 10 år er måske den bedste kontekst for en realistisk vurdering af markedet.

Investering handler om viden

Relaterede Nyheder