fbpx
Den rigtige risiko i din portefølje

Den rigtige risiko i din portefølje

Krise på aktiemarkedet er den ultimative test af, om du har den rigtige risiko i portefølje og formue. Har du økonomisk og psykisk styrke til at stå igennem en krise?

Den ultimative risikotest

Risiko er meget abstrakt begreb for det store flertal. Når der er uro på finansmarkederne bliver risikoen dog meget synlig og konkret, hvis du eksempelvis har investeret dine frie midler eller pensionsmidler i værdipapirer. Din risikoprofil bliver maksimalt trykprøvet i en krise. Spørgsmålet er, om du økonomisk og psykisk kan modstå de markante svingninger på finansmarkederne.

Nedtur på finansmarkederne kan sagtens blive værre på kort sigt. Udviklingen kan også vende eller stabilisere sig i en kortere eller længere periode for derefter at falde yderligere i ryk over de kommende måneder.

Al erfaring siger, at kriser slutter på et tidspunkt. Selvom dybden og længden af krisen er ubekendt, og der kan forudses konkurser og arbejdsløshed, vil økonomien komme sig på sigt.

Den ubehagelige sandhed er, at ingen kan vide hvornår, det sker. Derfor bør du i stedet fokusere på din økonomiske evne til at modstå kriser.

Image link

Har du den rigtige risiko?

Er risikoen i din portefølje steget lidt eller meget?
Få en uforpligtende samtale med en erfaren rådgiver

Få styr på din risiko

Du skal vide, hvor stor risiko du kan tåle, både psykologisk og økonomisk. Det hjælper ikke, at du reelt har råd til at miste 30-40 % af din formue, hvis du får angst af at se dine værdier forvinde. Det nytter heller ikke, at du tager det hele med stoisk ro og løber tør for penge.

Psykologisk handler det om en kombination af viden, erfaring, tillid og bekymringsfølsomhed. Har du tillid til, at du er blevet omhyggeligt rådgivet, har du viden og erfaring? Du har måske stået igennem Finanskrisen i 2008-9 på fornuftig vis? Det gælder det om at tæmme dine bekymringer – hvis du vel at mærke har en tilstrækkelig stærk økonomi.

Den rigtige risiko i porteføljen

Tjek din økonomisk styrke

Din økonomiske styrke til at stå krisen igennem er meget vigtig. Det handler om ikke at være nødt til at sælge ud af dine investeringer, inden det tabte er genvundet. Har du investeret bredt i forskellige typer af værdipapirer, det vil primært sige aktier og obligationer, men også i ejendomme mm., har du et godt og stabilt udgangspunkt.

Hvis derudover har en tilstrækkelig likviditetsreserve til at dække en længere periode med lavere indtægter, har du en stærk økonomi. Opstil regnestykket for, hvor lang tid din husstand kan klare sig på arbejdsløshedsdagpenge. Er det mere end 2 år, så har du en lav økonomisk følsomhed og kan derfor godt tåle den højere risiko på dine investeringer.

Risikorådgivning

Er du usikker på din økonomiske styrke og evne til tackle risiko, bør du kontakte din økonomiske rådgiver. En gennemgang af dine investeringer og din økonomi giver tryghed for, at du kan stå krisen igennem på bedste vis.

Få uafhængig rådgivning om investering og risiko

Relaterede Nyheder