fbpx

Fast ejendom er et alternativ til aktier

Skal du have mere fast ejendom og færre aktier i formuen? Fast ejendom er et alternativ til obligationer, når du sælger aktier.

Behov for alternativer til aktier

Aktierne er steget næsten uafbrudt gennem mange år, og behovet om alternative investeringer trænger sig på. Tidligere har det været god latin, at købe obligationer og sælge ud af aktierne, efterhånden som de stiger. Det er imidlertid ikke en gangbar løsning, i den nuværende situation, hvor renten på sikre statsobligationer er tæt på nul.

Det har givet mange danskere problemer, risikoen i porteføljen er steget betydeligt, og behovet for spredning eller diversificering er stort. Diversificering må ske til alternative investeringer med større forventninger til afkast, end du får med sikre obligationer.

Virksomhedsobligationer er et andet muligt alternativ til obligationer, men også her er renten lav og afkastet derfor mindre attraktivt. Pantebreve kunne også være et alternativ, men det er svært at finde pantebreve, der giver en systematisk risiko, der følger markedsrisikoen.

Et bedre alternativ til aktier

Der er måske et bedre alternativ, du bør overveje, du kan øge andelen af fast ejendom i din formue. Øger du andelen af fast ejendom, har du stadig høj risiko, men det giver dig muligheden for at balancere risikoen med nogle fastforrentede realkreditlån. De giver dig en kursgevinst, hvis renten stiger, fordi kursen og dermed restgælden så vil falde.

Den rigtige type fast ejendom dvs. sommerhus eller bolig kan give dig et skattefrit afkast, da ejedomsavancen og kursgevinsterne ikke beskattes. Vær dog opmærksom på, at denne konstruktion gearer din formue, så vær forsigtig. Men har du mange frie midler og gevinster i aktier, og vil du sænke eller ændre risiko i din formue, så er det bestemt en overvejelse værd.

Du kan ikke bruge denne konstruktion med pensionsmidler, som du ikke kan investere i bolig eller sommerhus. Her kan du i stedet købe investeringsbeviser eller ETF’er med investeringer i fast ejendom, og sprede din portefølje på den måde.

Kan du sammensætte formuen anderledes?

I et meget nervøst finansielt markeder, bliver du selv meget let nervøs, nervøs for at tabe dine gevinster. Det er helt naturligt, men det er også en advarsel, der bør få dig til at overveje, om du kan sammensætte formuen anderledes.

Vent ikke på at boligpriserne falder

Relaterede Nyheder