Globalt indeks slog danske aktier
Det globale MSCI World-indeks har i året indtil nu slået det danske C25-indeks med 20 %-point. Har du satset for meget på danske aktier? Hvad skal du gøre?
Siden dette blev skrevet faldt Novo Nordisk-aktien med godt 20 % på en enkelt dag. Det har gjort pointerne i artiklen endnu mere relevante og aktuelle.
Dansk er ikke altid bedst
”Du skal investere i det, du kender” lyder et ofte hørt investeringsråd, og det bør egentlig forsætte ”men ikke kun det, du kender.” Som du måske har gættet, handler denne artikel om, hvor vigtigt det er, at du spreder din risiko i dine investeringer. 2024 er et godt eksempel på lige præcis det. Investorer med overvægt af danske aktier har opnået et væsentligt lavere afkast, end investorer med god spredning på hele verden.
Der er tryghed i at investere i danske virksomheder, som du kender ganske godt. Men aktieåret 2024 har givet kursfald for en del både store og små aktier. Det har kort sagt været et magert år for de store danske aktier i OMXC25-indekset.
OMXC25 2/1-16/12 2024. Kilde: OMXC 25 CAP Index – MSN Finans.
MSCI World Index 2/1 – 16/12 2024. Kilde: MSCI World Index
Danske aktier var dårligere
Kun ganske få danske aktier indgår i det store MSCI World-indeks, og den danske nedtur (med et meget lille plus) er tydelig, hvis du sammenligner de to grafer herover. Forskellen i afkast for året er indtil nu mere end 20 %-point.
Årsagerne er blandt andet, at en del af de store grønne aktier er faldet meget (Vestas er i skrivende stund nede med -54 %). Samtidig har andre store danske virksomheder ikke ramt formen sidst på året (Novo Nordisk med en stigning på +4,5 %, og Mærsk med et fald på -9-10 %). Jeg kunne nævne mange andre danske aktier, som på samme måde falder uden for tendensen i det internationale marked, eksempelvis Carlsberg, Ørsted, Demant med flere.
Så hvis du har for mange af de forkerte aktier i din portefølje, eller bare overvægt af det danske aktieindeks, så har 2024 sandsynligvis været et dårligt år for dig. Har du satset ensidigt (eller lad os sige det, som det er, spekuleret) i danske aktier, har det givet et ringe afkast.
USA’s aktier overgår Europas – Finanshuset Fredensborg
Fornuftig spredning af risiko i porteføljen
Den danske produktion udgør cirka 2,5-3 % af den samlede produktion i EU, og cirka 0,2 % af verdens produktion.
Måler du din risiko ud fra disse tal, bør danske aktier altså udgøre mindre end 1 % af din aktieportefølje. Du kan dog ikke nøjes med at se på de tal, der er andre faktorer, du bør tage hensyn til som politisk risiko, valuta, volatilitet og i nogle tilfælde sågar skat.
Danske aktier har givet gode afkast i en række år, drevet af eksempelvis Novo Nordisk, men det er en ensidig investeringsstrategi. På samme måde som, hvis du har en overvægt af Novo Nordisk aktier i porteføljen, giver det en usystematisk risiko.
Har du for mange danske aktier (og måske også for mange Novo Nordisk Aktier), er dit afkast af din portefølje, for året indtil nu (d. 16. december), et lille plus – sikkert mellem 1 og 5 %. Havde du spredt risikoen i et globalt indeks, var du landet med et afkast i omegnen af 10-20 %.
Skal du nøjes med en enkelt ETF eller investeringsforening, er det bedre på lang sigt at vælge én med global spredning, frem for en med aktier fra et enkelt land eller branche. Medmindre du decideret ønsker at spekulere i enkelte aktier, lande, brancher eller valutaer.
Min anbefaling til de fleste investorer er dog at sprede risikoen og sænke den usystematiske risiko samt at minimere omkostningerne herunder unødig skat af afkast.
Sådan spreder du risikoen i din portefølje – Finanshuset Fredensborg