Inflation – en mulighed i din privatøkonomi
Inflation er en mulighed i din privatøkonomi, hvis du indretter dig rigtigt. Lav rente og inflation æder din formue. Tjen på at sende dine penge på arbejde.
Problemet inflation
Når priserne i samfundet stiger, kalder vi det inflation. Inflation betyder, at dine leveomkostninger stiger, og hvis din indkomst som f.eks. løn, formue eller afkast af formue ikke følger med inflationen, har du et problem. Jo højere inflation, desto større er problemet.
I 70érne og 80’erne var inflationen meget høj i Danmark og store dele af Verden. Det skabte ustabilitet og meget høje renter. Hvis inflation kombineres med stagnation eller recession i nationaløkonomien, er det meget skidt for din privatøkonomi. Det hedder stagflation, når aktiviteten i samfundet falder og arbejdsløsheden stiger, og der samtidig er høj inflation, som vi oplevede i Danmark i starten af 80érne.
Siden da har bekæmpelse af inflation været i fokus i den økonomiske politik, hvor lav inflation på 2-3 % har været et mål, i Danmark og andre steder.
Få flere artikler som denne
Kan du lide denne artikel? Få vores gratis nyhedsbrev, FinansNYT. Hold dig orienteret om privatøkonomi, og få gode råd til at indrettet dig bedst muligt.
Svært at være investor
Efter en lang periode med faldende rente i verden, er det ikke længere er muligt at opnå et positivt realafkast uden at tage en rimelig risiko med dine penge. Det er blevet meget svært at være forsigtig investor. Renten på risikofri statsobligationer ligger på cirka 0 %, og inflationen verden over er nu steget til over 2 % om året (i Danmark 1,5-2% (august 2021)).
Negativ rente på indlånskonti betyder, at du taber cirka 3 % om året på din kontante formue, der ikke er investeret i værdipapirer. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende for dig som investor, men det er realiteterne, og du må lære at leve med det, for det ser ikke ud til at ændre sig – i hvert fald ikke i de næste år.
Lav rente lokker dig til høj risiko
Udnyt lav rente og inflation
Høj inflation er dog ikke kun en dårlig ting. Har du optaget lån med f.eks. 0 % i rente, bliver det i øjeblikket udhulet af inflationen med 2 % om året. Optager du et afdragsfrit lån på de betingelser vil realværdien kun være ca. 80 % om 10 år, og mindre end 40 % om 30 år. Der kan dog ske meget på 30 år, så den fremskrivning skal tages med forbehold.
Pointen er dog god nok, det kan dårligt svare sig at afdrage gæld, hvis ikke du gør det for at sænke din følsomhed i økonomien pga. en høj ydelse. Det er dyrt at være gældfri, hvis du tjener på at have gæld.
Det gælder eksempelvis i områder af landet, hvor huspriserne er steget meget. Her kan du, med relativt lav indkomst, optage ret store lån med meget lav eller helt uden rente – og eventuelt også uden afdrag. På den måde betyder 1 million kr. ekstra for drømmehuset ikke alverden for ydelsen.
Den mulighed forsvinder dog, når konjunkturerne vender, så gælder det om at kunne betale afdrag på alle lån. Derfor skal du have en god økonomi med sikre indkomster og/eller god formue, hvis du vil låne til at investere i fast ejendom eller værdipapirer. Men det er altså nu, du skal gøre det, hvis din økonomi er til det.
Send dine penge på arbejde
Konklusionen er derfor, at inflation, som vi ser den nu, ikke er en plage. Den tvinger dig til at tænke i at sætte dine penge på arbejde, og den gør din fremtidige gæld mindre tung. Inflationen skal dog ikke blive for høj, så vi bliver sendt tilbage til den dårlige økonomi i 70’erne og 80’erne. Det bør stadig være et væsentlig mål for den økonomiske politik fremover.
Se Nyt Fra Danmarks Statistik om inflation: Inflationen falder i Danmark og stiger i EU