fbpx

Passiv er bedre end aktiv, når det gælder investeringsstrategi

Tallene har vist det længe, men nu er pensionsbranchen også ved at vågne op. En passiv investeringsstrategi er langt bedre og billigere end en aktiv investeringsstrategi, der bygger på gætværk!

Følge eller forudsige markedet

Passiv forvaltning baseres på køb af værdipapirer og aktiver, som følger et indeks. Det vil sige, at det bliver ret enkelt at beslutte, hvad der løbende skal købes og sælges. Der bliver færre handler og mindre omkostninger over tid. ”Ja – det lyder rigtigt”, siger de fleste også, når jeg taler med dem om det. Det er så simpelt som det er sagt. Der er ikke mere i det, og det er ikke den store videnskab.

Aktiv forvaltning baserer sig på, at den der handler kan forudsige markedernes bevægelser. Vi må antage, at markederne er effektive og al information allerede er indregnet i priserne. Og det har da også vist sig, at det er umuligt at tjene omkostningerne ved aktive investeringer hjem igen. Det bliver især tydeligt i sammenligning med de passive indeksinvesteringer. Sådan er det – og det kan der ikke ændres på!

Aktiv og passiv forvaltning af investeringer

Store penge i forudsigelser

Det er faktisk også det, som man har fortalt de studerende på universiteterne i rigtig lang tid. Indtil nu har det bare været sådan, at økonomerne fandt de vises sten eller glaskuglen lige så snart de blev ansat i den finansielle sektor. Lige pludselig kan alt forudsiges med værdi. Og sådan er stadig langt de fleste steder.

Årsagen er selvfølgelig, at der kan tjenes store penge på at sælge viden om, hvilken aktie der stiger i morgen, og hvilken aktie der falder om 14 dage og så videre. Problemet er bare, at den viden ikke eksisterer – det er rent gætteri, og som det er med gætværk, så gætter man nogle gange rigtigt og nogle gange forkert.

Nye toner fra PKA

Men nu har pensionsbranchen opdaget, at det kan gøres bedre, og det er bare positivt. Det skal roses, at der er nogen i branchen som tør sige det højt. Det er PKA ved underdirektør Claus Jørgensen, som tager bladet fra munden og åbent annoncerer, at det ikke kan betale sig at bruge de store kapitalforvaltere i markedet.

PKA er en af de store spillere, som betyder noget i markedet. Det er tilmed den adm. direktør i PKA, der er formand for brancheorganisationen Forsikring og Pension. Det er altså et vink med en vognstang, om hvordan man gør tingene bedre i branchen.

Det er godt, det sker, men tænk, at det har taget så lang tid. Lad os få den revolution i pensionsverdenen, som vi har sådan brug for.

Relaterede Nyheder