fbpx

Sådan undgår du angsten for tab på investeringer

Lotte arvede en formue fra en rig onkel i Amerika. Men angsten for tab på investeringer ødelagde nær glæden. Sådan undgår du angst for tab på investeringer.

En uventet gevinst

For nogle år siden havde jeg fornøjelsen at rådgive Lotte i en lidt usædvanlig sag. Lotte var på det tidspunkt midt i halvtredserne og havde arvet et tocifret millionbeløb fra en fjern rig slægtning i USA. Det lyder jo nærmest for godt til at være sandt, og det var også dét, Lotte tænkte, da hun så mailen fra den amerikanske advokat.

Derfor reagerede hun i første omgang ikke, men slog det hen som en af de sædvanlige svindelmails. Men i dette tilfælde var den altså god nok, og lotte fik rent faktisk sin arv udbetalt til sidst.

En god løsning

Lotte havde aldrig tidligere haft formue, da hendes indkomst som ufaglært på omkring 300.000 kr. om året. Det er ganske almindeligt for en dansk lønmodtager, men bestemt ikke en indtægt der giver mulighed for den store luksus i hverdagen.

Det var derfor en ganske dramatisk ændring af privatøkonomien, som krævede noget tid at vænne sig til for Lotte. Hun glædede sig naturligvis over udsigten til et liv uden økonomiske problemer, men hun indså også behovet for hjælp til at få mest muligt ud af pengene.

Jeg lavede en løsning til Lotte, hvor hun placerede pengene med lave omkostninger, god risikospredning og begrænset krav til administration. Det var en god løsning, syntes jeg.

6 råd til ansvarlige investeringer

Dårlig nattesøvn

Lotte ringede som aftalt efter et par måneder for at følge op på, hvordan løsninger fungerede for hende. Til min overraskelse var Lotte ikke glad, selvom investeringsmarkedet havde givet gode afkast i perioden.

På trods af gode afkast havde Lotte været så bekymret for sine investeringer, at hun praktisk taget ikke havde sovet i to måneder. Hun var på nippet til at sælge alle værdipapirerne og sætte pengene i banken.

Har du for stor risiko i porteføljen?

Store udsving i porteføljen

Efter at have talt lidt mere med Lotte blev det klart, at porteføljen var som den skulle være – problemet lå et andet sted. Det handlede i stedet om psykologi. Lotte blev bekymret, når der var dage med store tab i hendes portefølje. Det er ikke svært at forstå, for en enkelt dags udsving i hendes nye portefølje svarede til, hvad hun var vant til at tjene på et helt år. Når hun tabte så mange penge på én dag, blev hun bekymret og kunne ikke sove om natten.

”Men bliver det så ikke godt igen, når du får et stort afkast dagen efter?” spurgte jeg. ”Jo, men når jeg tjener penge, så tænker jeg, at jeg kan miste det hele igen i morgen.”

Undgå angst for tab på investeringer

Angsten for at miste ligger dybt i os og kan opleves stærkere end glæden ved at få. For Lotte overskyggede bekymringen for at miste næsten glæden ved at have penge nok.

Løsningen var enkel – om end noget overraskende for Lotte. Jeg bad hende simpelthen om at lade være med at følge med i markedet og at glemme alt om overvåge afkastet af hendes investering fra dag til dag. Vi aftalte, at hun skulle opsige sine abonnementer på Børsen og Berlingske og holde op med at se TV2 Finans.

På den måde undgik Lotte at gå og bekymre sig over de daglige udsving i formuen, som udligner sig i det lange løb, og derfor er uden betydning. Det er udviklingen på længere sigt og afkastet efter ét eller måske endda ti år, der betyder noget.

Det hjalp, og Lotte kunne igen sove trygt og godt om natten. Og hendes penge har det også godt, selvom værdien af hendes portefølje stadig dagligt varierer med beløb, der er større end hendes gamle årsløn.

Læs om uafhængig investeringsrådgivning

Relaterede Nyheder